Close icon

Linoleum en laminaat – Twee moderne vloerbedekkingen tegenover elkaar

vrijdag 13 augustus 2021

Wie zijn huis wilt uitrusten met een nieuwe vloer, heeft de keuze uit veel verschillende producten. Een veerkrachtige vloer, zoals een PVC vloer, vinylvloer, linoleum of kurkvloer zijn populaire opties, net zoals harde vloeren als parket of laminaat.

Een laminaatvloer is de populairste vloer onder Nederlandse huishoudens. Dit komt voornamelijk dankzij de mooie houtlook designs, die erg lijken op parket. Maar in tegenstelling tot parket, is laminaat veel goedkoper en gebruiksvriendelijker. Het bewustzijn van milieubescherming speelt ook steeds een grotere rol, in de keuze voor een nieuwe vloer. Hiervoor biedt een linoleumvloer de ideale omstandigheden. Om de beslissing voor u iets makkelijker te maken, zullen we in deze blogpost de voor- en nadelen van laminaat en linoleum vergelijken.

Linoleum en laminaat vergelijken

Forbo Marmoleum Modular Lines "T5230 white wash"

Een linoleumvloer bestaat voor ongeveer 90% uit hernieuwbare grondstoffen, zoals lijnolie, kurk, jute, houtmeel, boomharsen en kalksteenpoeder. Hiervan wordt een homogene massa gekneed die dan onder warmtebehandeling gerijpt wordt. In een laminaat bevindt zich een meerlaagse constructie. Een duidelijk verschil tussen een linoleumvloer en een laminaat is dus ook dat een linoleumvloer veel elastischer is, terwijl dat laminaat scoort met zijn stabiliteit.

De kern van het laminaat vormt een zogenaamde HDF-dragerplaat, die gedeeltelijk zwelling beschermd is, om de plaatsing in vochtige ruimte mogelijk te maken, en de ondergrond meer stabiliteit te geven. Een met hars geïmpregneerde papierlaag zorgt ervoor dat spanningen tussen de dragerlaag en de oppervlakte laag opgevangen worden. Dit zorgt ervoor dat de vloer extra bestand is tegen slijtage, transparante papierbanen en ook beschermt het de bovenste decoratieve laag.

De visuele bovenlaag wordt uiteindelijk bedrukt met een hoogwaardig patroon, waarop de meest uiteenlopende patronen vertonen kunnen worden. Afhankelijk van de gebruiksklasse zorgen extra lagen voor een hogere duurzaamheid. Het principe dat geldt is; hoe groter de productstructuur, hoe beter de weerstand van het laminaat. Voor veelgebruikte kamers, zoals een woonkamer of slaapkamer is meestal een dikte van zeven millimeter ideaal.

Duurzaam en eenvoudig - Dit zijn de eigenschappen van laminaat en linoleum

Forbo Marmoleum Modular Lines "T5218 welsh moor"

Wanneer men linoleum en laminaat gaat vergelijken, is het eerste dat op valt de elasticiteit van het linoleum. Zo kan een linoleumvloer in uw woning voor een aangenaam loopcomfort zorgen, iets wat het laminaat vaak niet kan doen. Ook is de linoleumvloer bijzonder slijtvast en kan het daarom vaak in commerciële en zelfs industriële ruimtes worden gebruikt. Linoleum heeft een antislip laag, het is hittebestendig en het is heel eenvoudig om te reinigen. Hiernaast is linoleum ook nog erg duurzaam en heeft het een zeer lage bouwhoogte, zodat u geen aanpassingen hoeft te maken met uw plinten of deuren. In tegenstelling tot laminaat, heeft linoleum een geïntegreerde geluidsisolerende laag, wat het loopgeluid vermindert en u kunt de vloer ook leggen boven een vloerverwarming.

Quick-Step Classic "CLM1405 Oude Eik Lichtgrijs"

Wat betreft het installeren zijn beide vloeren in verschillende manieren beschikbaar. Voor een klik- of zelfklevende variant is het concept hetzelfde, maar wanneer u zelf de vloer gaat lijmen wordt aangeraden om een linoleum vloer volledig te verlijmen, terwijl dit bij laminaat vaak niet het geval is. Met name in een badkamer is het af te raden om een vloer te gebruiken die u moet verlijmen, bij veel linoleum vloeren is dit het geval, wat betekent dat u het beste deze vloeren niet kunt gebruiken in uw badkamer. In sommige laminaat collecties, zoals de Wineo 300, vindt u tegenwoordig laminaatvloeren met Aqua-Stop technologie, die het binnendringen van vocht tegengaat. In principe onderscheidt de laminaatvloer zich van linoleum, door een diversiteit aan authentieke ontwerpen. Het laminaat kan vaak geïnstalleerd worden met een kliksysteem, zo ook het laminaat uit de BerryAlloc Smart 7 collectie. Dit zorgt er ook voor dat u de vloer eenvoudig weer kunt verwijderen of kleine reparaties kunt realiseren zonder de hele vloer er uit te hoeven te halen. Ook kunt u deze vloeren gebruiken in combinatie met een vloerverwarming en is de vloer ook nog eens gemakkelijk te reinigen.

Ontwerp uw droominterieur met de perfecte vloer

Bij het kiezen van een vloerbedekking voor uw muren speelt het ontwerp, vanzelfsprekend een cruciale rol. Vooral in de woon- en slaapkamer moet de vloer optimaal bij uw interieur passen en bijdragen aan vrolijke sfeer. Traditionele houten vloeren worden in deze kamers steeds populairder, dit zorgt namelijk voor een warme en natuurlijke uitstraling. Maar u kunt ook kiezen voor een vloer met tegelontwerp, deze worden niet alleen meer uitsluitend in de keuken en badkamer gebruikt, maar ook in de woonkamer of in de gang.

De diversiteit van de decoratieve laminaatvloeren - Authentieke ontwerpen voor een moderne sfeer

Ter Hürne Classic Line "Tile Georgetown T13"

Tussen linoleum en laminaat hebben laminaatvloeren een grotere diversiteit aan ontwerpen. Zo vindt u bij laminaatvloeren niet alleen stijlvolle houtdecors, maar ook tegellooks en unieke vintage decors. In de Ter Hürne Classic Line collectie vindt u naast laminaat in eikenlook ook een vintage laminaat met tegelontwerp. Wie op zoek is naar een rustieke vloer zal vrolijk worden van de BerryAlloc Ocean “62001250 Teak Brown”. Mensen die fan zijn van een traditionele houtlook vloer zullen daarom snel geneigd zijn om een kijkje naar de laminaatvloeren, omdat de decoratieve laag een verscheidenheid aan optieken mogelijk maakt.

De kleuren en designmogelijkheden van linoleum

In tegenstelling tot laminaat scoort linoleum dan weer met een rijke keuze aan kleuren. Zo legt bijvoorbeeld Forbo de focus op een breed scala aan kleurennuances in hun talrijke collecties. Met name linoleum op rol wordt steeds meer en meer in de commerciële sector gebruikt. Echter, zijn er ook verschillende prachtige ontwerpen die ook in de privé sector een fantastische indruk maken.

Ook komen linoleumvloeren in houtlook steeds dichterbij de natuur, de snelle technologische ontwikkeling maakt de vloer ook erg geschikt voor een klassieke woonkamer. Vergeleken met laminaat kunt u ook zien dat een linoleum vaak nog een subtiel speels design heeft, dat aan steen of beton doet herinneren. Gelukkig is dit niet echt en is de vloer gewoon glad en daardoor erg onderhoudsvriendelijk.

Linoleum en laminaat installeren - Dit zijn de verschillen

Berry Alloc Original "62001359 Witte Eik Geolied"

Op het gebied van de installatie verschillen linoleum en laminaat helemaal niet zo veel als dat u misschien zou denken. Want ook al is linoleum over het algemeen als rol beschikbaar, is linoleum ook beschikbaar in klikvariant, bijvoorbeeld in de Forbo Marmoleum Click collectie, dit is even gemakkelijk om te installeren als een kliklaminaat. Vooral bij het leggen in de badkamer is een linoleum erg voordelig, alleen is het af te raden om een vloer te verlijmen in een vochtige ruimte. Bij het verlijmen is er een groot verschil tussen linoleum en laminaat duidelijk: de laminaatvloer is meestal in plankformaat verkrijgbaar, terwijl linoleum over het algemeen als rol verkrijgbaar is. Dit moet zeer nauwkeurig worden geïnstalleerd, zodat u een ideaal resultaat behaalt.

Deze voorbeelden bieden linoleum en laminaat op het gebied van milieubescherming en gezondheid

Forbo Marmoleum Modular "te3746 Newfoundland slate"

Wat betreft de bescherming van het milieu en de gezondheid voor de gebruikers loopt linoleum erg ver voor op alle andere vloeren. Als u linoleum en laminaat gaat vergelijken, ziet u dat het linoleum, dat soms ook als “Biovloer” wordt aangegeven, de meeste van de hernieuwbare grondstoffen op milieuvriendelijke wint. Daarnaast gebeurt de productie van linoleum op zeer energiezuinige wijze. Een linoleumvloer is meestal ook biologisch afbreekbaar. Daarnaast is linoleum onschadelijk voor uw gezondheid aangezien er geen schadelijke weekmakers en stoffen verwerkt zijn in de vloer.

In vergelijking met laminaat, komt linoleum er dus iets beter van af op het gebied van milieuvriendelijkheid, maar dit betekent niet dat de laminaatvloer een slechte keuze is. Laminaat is vrij van schadelijke stoffen en het merendeel van de laminaatvloeren wordt op duurzame wijze geproduceerd. Dit wordt onder andere bevestigd door de laminaatvloeren van BerryAlloc, met hun Environmental Seal en de fantastische Emissieklasse (A+).

Wij hopen dat wij uw keuze voor uw nieuwe vloer iets duidelijker hebt gemaakt met dit artikel. Wij wensen u graag nog een fijne dag en zien u graag terug bij ons volgende artikel.

Terug naar posts