Close icon

PVC laminaat – 5 voordelen en 3 nadelen

vrijdag 4 mei 2018

De reputatie van PVC vloeren is slechter dan het verdient. Alhoewel het een chemisch geproduceerd product is maakt het dat niet per definitie slecht. Het is een materiaal dat zeer flexibel in gebruik is. Daarom is het ook geen toeval dat de populariteit van PVC laminaat, en met name PVC kliklaminaat, de laatste jaren sterk gestegen is.
In tegenstelling tot houten vloeren hoeven er voor vinyl laminaat geen bomen gekapt te worden voor de productie ervan. De lijst met voordelen is bijna net zo lang als producten die gemaakt zijn van PVC (polyvinylchloride).
PVC wordt voornamelijk gebruikt voor vloeren, maar daarnaast wordt het in andere zeer uiteenlopende gebieden gebruikt. Bijvoorbeeld kozijnen, isolatie van leidingen, in productie van kleding (schoenen en regenjassen worden gemaakt met PVC) en als laatste voorbeeld bankpassen.

Voordelen Nadelen
PVC is waterafstotend PVC is krasgevoelig
PVC is geluiddempend PVC heeft een vlakke vloer nodig, kleine oneffenheden
zijn snel zichtbaar
PVC kan tot een millimeter dun zijn PVC krijgt veel kritiek vanwege gezondheid
PVC is snel en eenvoudig gelegd
Hygiënisch

Is PVC schadelijk voor uw gezondheid?

Vanzelfsprekend is dit het belangrijkste punt. Een goede gezondheid is waardevoller dan alle voordelen voor vinyl laminaat. PVC op zich is natuurlijk niet gezond. Dit blijkt wel als we naar de ingrediënten kijken. Voor 40-45% bestaat PVC uit ruwe olie. Daarnaast zitten in de meeste PVC vloeren weekmakers, stabilisatoren en andere chemische stoffen. Vroeger zat er ook nog ftalaten in PVC. Deze weekmakers stonden bekend om de schade die ze de gezondheid kunnen toebrengen. Nu zijn deze volledig vervangen door de meer onschadelijke stoffen DINP en DIDP.
Alleen wanneer het PVC continu in contact staat met slijmvliesen of wanneer de stof ingeademd wordt is deze schadelijk voor de gezondheid. Daarom wordt kinderspeelgoed niet van PVC gemaakt. Maar als vloerbedekking doet kan het geen kwaad.

Wanneer PVC brandt dan kunnen zich schadelijke stoffen vormen. Neem bijvoorbeeld het bijtende waterstofchloride. Deze staat bekend als zoutzuur wanneer het in een wateroplossing zit. De andere kant hiervan is dat chloor brandvertragend werkt. En dus qua brandveiligheid een lager risico heeft.

Alles bij elkaar opgeteld kunnen wij concluderen dat PVC laminaat zeer geschikt is als alternatief voor laminaat en parket. Het ziet, en voelt, er beter uit dan laminaat maar geeft toch het gevoel van parket. De huidige productieprocessen zijn milieubewust en zover geavanceerd dat het product natuurgetrouw en realistisch is. Dan rest de vraag, gaat u PVC laminaat gebruiken bij uw renovatieproject?

 

Terug naar posts