Unsere Vorteile
 • Alle Prijzen incl. BTW
 • Beste prijsgarantie
 • Sampleservice
 • Gratis sampleservice
 • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Algemeen

Wat zijn kurkvloeren en waarom zijn ze zo geweldig?

In deze blog leggen we uit wat kurkvloeren zijn en waarom het een uitstekende en gezonde keuze is voor uw huis.

U weet het misschien niet, maar kurk wordt geoogst van de schors van de kurkeik in Zuidwest-Europa en Afrika. 34% van de kurkbossen bevindt zich in Portugal en 27% in Spanje. In totaal is er wereldwijd ongeveer 2.200.000 hectare aan kurkbos. Het materiaal zelf is zeer drijvend waardoor het een interessant materiaal is voor een breed scala aan producten en zelfs sculpturen.

Kurkvloeren zijn gemaakt van kurkpanelen met extra ondersteunende en beschermende elementen om de duurzaamheid van de grondstof en dus de levensduur van het product te verhogen, terwijl nog steeds wordt geprofiteerd van de natuurlijke voordelen die kurk als vloer kan bieden. Elk vloerpaneel bestaat uit meerdere lagen van verschillende materialen die een verbeterde dimensionele stabiliteit creëren.

Waarom een kurkvloer een goede keus is

Kurk heeft veel interessante eigenschappen waardoor het een uitstekend materiaal is om te gebruiken als component voor vloeren. Een van de aantrekkelijkste eigenschappen is de waterbestendigheid, wat betekent dat je de vloer in natte ruimtes kunt gebruiken, omdat de kurk het water afstoot. Als vloerbedekking is kurk ook gunstig vanwege de akoestische isolatie-eigenschappen die het geluid van voetstappen verminderen en bijdragen aan een meer serene omgeving. Vanwege de natuurlijke materiaaleigenschappen kunt u genieten van de vermindering van de impact op uw gewrichten, omdat de vloer een groot deel van de impact zal absorberen in vergelijking met alternatieven. Kurk is vlamvertragend waardoor het een slimme keuze is voor thuis.

Trends en ontwerpen

U denkt misschien dat kurkvloeren u beperken tot een prikbord dat er kurkesthetisch uitziet, maar moderne technologie stelt ons tegenwoordig in staat om veel looks te creëren met behoud van de praktische voordelen van het natuurlijke kurkmateriaal in het paneel.

Het is waar dat u kunt kiezen voor de traditionele stijl en de natuurlijke kleur, maar u kunt zelfs uit ontwerpen kiezen die in de textuur variëren met patronen of meer verfijnde stukken. U kunt ook kiezen uit een uniforme look of een paneelstijl voor een meer blokkerig modern gevoel. U kunt ook kiezen voor kurk die op verschillende manieren is gekleurd, wat resulteert in bijvoorbeeld romige beige tinten voor een elegant uiterlijk.

Maar de mogelijkheden van kurkvloeren eindigen hier niet. Er zijn ook kurkvloeren met een houtlook of steenlook, passend bij elke interieurstijl die u probeert te creëren. Het is in feite mogelijk om vloeren met kurk in elke stijl te hebben, omdat de varianten zijn gemaakt met afbeeldingen met hoge resolutie dankzij modern digitaal printen en een coating om de afbeelding te beschermen.

De nieuwste trend bij de productie van kurkvloeren is het gebruik van vinyl als dimensionale stabilisator in de planken, waardoor de levensduur van het product aanzienlijk toeneemt.

Ruw, hernieuwbaar en recyclebaar

Kurk is niet alleen geweldig voor uw vloer, het is ook geweldig voor u en voor het milieu. Ten eerste, omdat het 100% natuurlijk is, geeft het geen schadelijke uitstoot af waardoor de lucht in uw kamers veel zuiverder wordt. Ten tweede, omdat het geen stof of mijten absorbeert, is het goed geschikt voor mensen met astma en allergieën. In termen van milieuvriendelijk is het een hernieuwbare hulpbron die strikte voorschriften heeft voor het behoud van de duurzaamheid van de kurkeik waar het vandaan komt. Alleen de schors wordt van de boom ontdaan en de eik blijft voortleven. Niet alleen dit, het is ook volledig recyclebaar, wat betekent dat er ook heel weinig verspilling is, omdat de kurk vaak tot een nuttige massieve plaat kan worden gemalen.

Hoe worden kurkvloeren gemaakt?

Het kurkoogstproces is een proces dat in zes stappen wordt gedaan:

 1. Het openen van de balk: er wordt een incisie gemaakt die tot in de schors van de boom reikt tot het punt waarop de kurk gemakkelijk kan worden afgesplitst.
 2. De buitenste laag van kurkschors wordt vervolgens van de boom gestript en de maagdelijke kurk wordt blootgelegd.
 3. De binnenkurk wordt vervolgens in secties verdeeld door in de kurk te snijden.
 4. De kurk wordt vervolgens uit de boom gehaald terwijl de rest van de boom gezond en levend blijft.
 5. Verwijdering van de geëxtraheerde kurk van de plaats van de boom.
 6. De boom markeren met het jaar dat hij werd gestript zodat de bosbouw op een duurzame manier wordt beheerd.

De installatie van een kurkvloer

Het leggen van kurkvloeren kan van fabrikant tot fabrikant verschillen, dus raadpleeg altijd de richtlijnen voordat u legt. Over het algemeen zijn de stappen als volgt;

 1. Lijm de kurkvloer vast;
 2. Laat de vloer drogen gedurende een periode die is aangegeven in uw vloerhandleiding;
 3. Dicht de kurkvloer af;
 4. Laat de kit drogen en herhaal het aantal keren dat in uw instructies is aangegeven om uw vloer echt te beschermen.

Kurkvloeren – de reiniging

Kurk is een onderhoudsarme vloerbedekking. Om de kurkvloer schoon te houden, is het voldoende om af en toe af te vegen en te stofzuigen. Bovendien zorgt kurk als een natuurlijk product met zijn antistatische eigenschap voor meer hygiëne in het huishouden, omdat het niet zoveel stof aantrekt.

Wanneer u kurkvloeren koopt, moet u ervoor zorgen dat er geen verf op basis van oplosmiddelen zijn gebruikt voor de afdichting. Er zijn al lang talloze natuurlijke harsen en afdichtingsverven op waterbasis die, in tegenstelling tot de meeste chemische middelen, geen onaangename geurtjes veroorzaken nadat de kurkvloer is behandeld. Kurk en kurkvloeren kunnen op natuurlijke wijze worden behandeld en verfijnd met natuurlijke oliën of wassen.

Om het graan en de warme kleur van het natuurlijke materiaal een nieuwe glans te geven, kan een massieve kurkvloer af en toe worden geschuurd en verzegeld met een afdichting. Voorzichtigheid is echter geboden bij bedrukte kurkvloeren, omdat deze door de slijtage hun uiterlijk kunnen verliezen.

Welk merk moet ik kiezen?

Als een opkomende trend zijn hoogwaardige kurkmerken nog steeds schaars. Het merk dat wij aanbevelen is Cortex, zij hebben een reeks houtlookvloeren van traditionele kurk. Van waterbestendige modellen die geschikt zijn voor de badkamer tot de keuken tot ontwerpen voor extra duurzaamheid: de opties zijn eindeloos.