Unsere Vorteile
  • Alle Prijzen incl. BTW
  • Beste prijsgarantie
  • Sampleservice
  • Gratis sampleservice
  • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
PVC laminaat

De verschillen tussen PVC en linoleum - eenvoudig uitgelegd!

Elastische vloerbedekkingen zijn extreem veelzijdig en zijn er in allerlei vormen. Als we zo’n vloerbedekking tegenkomen, worden we omvergegooid met termen als PVC, vinyl, design of linoleumvloeren - vaak synoniemen. In feite is dit ook het geval met PVC, vinyl of designvloeren. De dingen zijn echter anders met het linoleum, waarvan de productie volledig verschillende grondstoffen gebruikt. Wat de verschillen precies zijn en wanneer je welk materiaal moet gebruiken, lichten we vandaag in onze blog toe!

Duurzame vloeren gemaakt van natuurlijke grondstoffen - deze kenmerken zijn typisch voor linoleum

Het is moeilijk te geloven, maar linoleum werd meer dan 150 jaar geleden uitgevonden. Vanwege de enorm hoge weerstand wordt het echter nog steeds gebruikt bij moderne productiefaciliteiten of in de contractsector. De soepele en elastische vloerbedekking, die bijvoorbeeld in sporthallen wordt gelegd, bestaat tot 98% uit natuurlijke materialen. Samengesteld uit materialen zoals lijnolie, natuurlijke harsen, hout, kalksteenmeel en jute, die vaak worden gebruikt om een ​​flexibele rug te bieden, is linoleum tegenwoordig een zeer milieuvriendelijke vloer. Forbo, een van de belangrijkste linoleumproducenten in onze breedtegraden, maakt zelfs reclame voor CO²-neutrale productie voor sommige producten. De traditionele vloer past dus perfect bij onze huidige ideeën over een duurzaam en milieuvriendelijk vervaardigd product. Als je je aan het voorbeeld van Forbo houdt, is het linoleum vrij van PVC, weekmakers en synthetisch rubber.

De belangrijkste voordelen van linoleum zijn echter niet alleen in de ecologische productie. Vanwege het vrij gladde en duurzame oppervlak is het niet alleen slijtvast, maar vooral gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is linoleum vaak bacteriostatisch en daarom erg populair bij mensen met allergieën of wanneer het moet worden gecreëerd als een mogelijk bacterievrije omgeving. Bovendien biedt het alle voordelen van de hedendaagse vloer: het is warm voor de voeten, vaak geluidsdicht, antistatisch, brandvertragend en kan het worden gecombineerd met vloerverwarming op warm water.

Toepassingsgebieden – Hier kunt u met een gerust hart linoleum plaatsen

Hoewel linoleum wordt gekenmerkt door een breed scala aan toepassingen, kan het niet overal worden gebruikt. In principe variëren de overdrachtsopties echter van particuliere woningen, via de contractsector, zoals in kantoren of verkoopruimten, tot de industrie. Bovenstaande eigenschappen maken het ook een van de meest populaire vloeren in ziekenhuizen. Ongetwijfeld is de vochtige reinigingsoptie hier een voordeel, waarmee de vloer in een mum van tijd kan worden gereinigd. Wat u echter alleen in zeldzame gevallen moet doen, is linoleum in de badkamer leggen. Hoewel dit mogelijk is met de juiste installatie, wordt dit zelden aanbevolen. Omdat het dichte materiaal niet toestaat dat het water kan worden afgevoerd. Als de grond niet precies aan de randen is gesloten, kan water daar binnendringen. Hetzelfde geldt dienovereenkomstig voor de keuken. In dat geval moet u eigenlijk gebruik maken van PVC.

PVC-vloer – De vloer die ook voor vochtige ruimtes geschikt is!

Niet zo anders dan het linoleum qua vorm en toepassing is de zogenaamde PVC-vloer. PVC staat voor polyvinylchloride en wordt verwerkt als een zachte variant in elastische vloeren. Daarom resulteerde ook de alternatieve term vinylvloer, die pas enige tijd later in omloop kwam. Door de weekmakers die worden gebruikt om het PVC vervormbaar en elastisch te maken, is PVC in diskrediet geraakt. Op dat moment verdampten de weekmakers of veroorzaakten daarmee een verbinding

Branden voor giftige gassen. Tegenwoordig worden echter andere weekmakers gebruikt. Schadelijke weekmakers, zoals ftalaat, zijn vandaag verboden en EU-richtlijnen zorgen ervoor dat schadelijke vloerbedekkingen niet langer commercieel beschikbaar zijn.

Praktische eigenschappen van PVC en vinyl maken het een populair alternatief

PVC of vinyl kan bijna overal worden gelegd, net als linoleum. Hun duurzaamheid is ook erg hoog, daarom wordt het vaak gebruikt in de residentiële en commerciële sector. Afhankelijk van het product is PVC echter soms gevoelig voor krassen. Zogenaamd massief vinyl kan zelfs worden gebruikt in vochtige ruimtes en is ook populair in ziekenhuizen. Vast PVC is zeer goed bestand tegen zuren en logen en is ook geschikt voor laboratoria of de industrie. Vanwege de elasticiteit zorgt het dunne materiaal voor een aangename loopervaring, zelfs als de geluidsisolatie vrij laag is. Vanwege een veel grotere markt voor PVC-vloeren, maakt vinyl, ook wel designvloeren genoemd, indruk met zijn unieke en vrijwel onbeperkte ontwerp- en decorkeuze.

Fabrikant van PVC & Linoleum - Hier krijgt u sterke kwaliteit!

De drie grootste en beste kwaliteit fabrikanten van linoleum van vandaag zijn Tarkett, DLW en Forbo, die staan ​​voor milieuvriendelijke productie met hun merken, tal van speciale oplossingen op het gebied van akoestiek en veiligheid en bovendien tal van looks en decors die u zullen helpen uw pand te verbeteren kan decoreren in chique hout- of steenlooks. Omdat PVC en linoleum niet zo veel verschillen in toepassing, hebben deze fabrikanten zich niet alleen gespecialiseerd in linoleum, maar gebruiken ze ook hun knowhow om tal van vinyl- en designbekledingen te produceren.

Ontdek nu bij BRICOFLOR een grote selectie geschikte vloeren voor uw bouwprojecten!

De uitgebreide markt voor veerkrachtige vloerbedekkingen groeit gestaag. Natuurlijk vindt u bij BRICOFLOR ook een grote selectie hoogwaardige producten. Of u uiteindelijk kiest voor PVC of misschien linoleum, hangt vooral af van uw eigen voorkeuren. Vooral linoleum is erg populair vanwege zijn duurzame productie en gebruik, maar kost meer. In vochtige ruimtes moet je ook gebruik maken van PVC, omdat je daar zelden met linoleum wordt geholpen. Daarnaast raden we u aan om de relevante gegevensbladen voor elk product te inspecteren om erachter te komen of het profiel van de vloer echt perfect past bij uw bouwproject!

Bedankt en tot de volgende keer,

Uw BRICOFLOR-team