SALE: Bespaar nu tot 70% in veel categorieën!

Leider haben wir aktuell technische Probleme mit unseren Produktseiten. Wir arbeiten an einer Lösung und sollten ab circa 16.30 Uhr wieder vollständig erreichbar sein.

Close icon

Het fenomeen ‘de keldervloer’ – Pas de kelder aan uw behoeften aan

donderdag 17 oktober 2019

Kelders zijn bij nadere beschouwing zeker een fenomeen op zich. Ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt en - afhankelijk van de ruimte -voldoen aan een plek voor uw hobby’s. Zo kan een kelder gebruikt worden voor allerlei doeleinden. In de blogpost van vandaag laten we u daarom kennismaken met verschillende vloerbedekkingen en vertellen we u waar u op moet letten bij de uitrusting van uw keldervloer en laten we u weten welke vloerbedekkingen helemaal niet geschikt zijn voor gebruik.

De moderne kelder - Meer dan alleen een opslagruimte

Kelders zijn traditioneel een integraal onderdeel van een huis. De eigenaardigheid van de kelder wordt duidelijk als men kijkt naar het synoniem voor ‘kelder’ in het Frans. ‘Sous terrain’ betekent ondergronds en staat voor een ruimte die zich helemaal of gedeeltelijk onder de grond bevindt. De voordelen van een souterrain zijn - afgezien van architectonische redenen - een koele, relatief constante temperatuur, die bijzonder geschikt is voor de opslag van voedsel.

Tegenwoordig worden sommige kelders nog steeds gebruikt om voedsel op te slaan, maar steeds vaker worden ze gebruikt als deel van de leefruimte. Uiteindelijk bepaalt echter de isolatie en de vochtigheid van uw kelder wat u ermee kunt doen. Naast de opslag van voedsel worden de lage ruimtes meestal gebruikt als opslagruimte. Zo kunnen ze ook als wasruimten en stookruimten gebruikt worden. De laatste jaren hebben echter steeds meer mensen hun droom van een hobbykelder gerealiseerd, met faciliteiten variërend van sportuitrusting tot kleine workshops of als feestruimte. De ondergrondse kamers kunnen ook als mogelijke logeerkamer fungeren.

Het probleem van de luchtvochtigheid – Hierdoor mislukt renovatie

Een renovatie onder de grond brengt niet alleen voordelen met zich mee. Wie de kelder bijvoorbeeld wil gebruiken als woning, moet ook rekening houden met de verwarming. Omdat de warmte van een kelder naar boven trekt en u ook op de begane grond van deze omstandigheid profiteert, is deze omstandigheid niet per sé een nadeel. Wat wel problematisch is, is dat de kelder voor een groot deel omgeven is door grond. Dat betekent niet alleen een vrij koele temperatuur, maar ook meer luchtvochtigheid, die, als de ruimte niet goed wordt behandeld, kan leiden tot een schimmel of iets dergelijks. Hoewel een verwarming in de kelderruimte zelf tot minder vochtigheid kan leiden, moet er in de eerste plaats voor worden gezorgd dat het binnendringen van vocht van buitenaf wordt voorkomen. Ondoordringbare bouwmaterialen zoals beton kunnen helpen, maar goed afgedichte ramen of vochtschermen kunnen ook voorkomen dat er vocht uw kamers binnenkomt. Vooral in kelders mag ventilatie niet worden onderschat, omdat het vocht van binnenuit kan ontsnappen. Voordat u uw kelder voor hobbydoeleinden wilt gebruiken, is het raadzaam om te testen hoe vochtig de ruimte werkelijk is en indien nodig deze beter te isoleren.

De betonnen vloer - Een ondoordringbare klassieker

Welke vloeren zijn geschikt voor de uitbreiding van uw kelder? In de eerste plaats is de klassieke betonnen vloer waarschijnlijk het meest geschikt. Als u van tevoren goed informeert, krijgt u informatie over een betonnen vloer die ondoordringbaar is voor water. Op deze manier wordt, althans van onderaf, het vocht voorkomen. Als u uw kelder als wasruimte of opslagruimte wilt gebruiken, is het vaak aan te raden om beton te gebruiken. Aan de andere kant ziet een betonnen vloer er allesbehalve mooi of zelfs esthetisch uit. Bovendien is het vaak niet vlak en daarom niet geschikt als een goed bouwmateriaal voor andere vloerbedekkingen. Wie dus van plan is om de betonnen vloer gewoon als ondergrond te gebruiken, moet zich realiseren dat bijvoorbeeld de montage van een dekvloer niet mogelijk is.

Tapijt – Warm en pluizig

Een andere klassieker zijn tapijtvloeren- en tegels. Deze vloerbedekking is bijzonder warm voor de voeten en maakt koude kelderruimtes vele malen comfortabeler. Tapijt wordt echter meestal niet aanbevolen voor installatie in de kelder. Vooral de textiele vloerbedekking kan zeer gevoelig reageren op verhoogde vochtigheid. Vooral in combinatie met koudere temperaturen begint het snel te schimmelen. Dat is niet alleen oncomfortabel, maar kan ook slecht zijn voor de gezondheid. Wie tapijt wil leggen, moet van tevoren voor zorgen dat de kamers geen te hoge vochtwaarde hebben.

Laminaat – Houten vloeren met de juiste omstandigheden

Hetzelfde geldt voor laminaat. De houten vloer wordt door velen als zeer huiselijk en gezellig ervaren, maar wordt in gespecialiseerde kringen kritischer bekeken als het gaat om het gebruik in de kelder. Ook hier moet er van tevoren voor worden gezorgd dat de vloer droog is. Bovendien moeten accessoires zoals een vochtscherm worden gebruikt. Er moet extra warmte-isolatie en eventueel contactgeluidsisolatie worden gebruikt. Bovendien reageert het materiaal niet alleen op vocht en moet het niet te koud zijn.

Tegels – Keramiek tegen hout en vocht

Tegels kunnen toch zonder problemen in de kelder worden gelegd? Is keramiek bestendig? Het eenvoudige antwoord zou waarschijnlijk ja zijn, omdat keramische tegels van porseleinsteengoed niet bijzonder gevoelig zijn voor vocht. Omdat porseleinsteengoed slechts de geringste hoeveelheid vocht absorbeert, zijn de juiste keramische tegels bestand tegen zelfs vriestemperaturen. Als u nu op een hoge slipweerstand let, biedt het keramiek een goede grip onder de voeten. Het vlakke oppervlak is ook uitstekend geschikt voor vochtige reiniging en in tegenstelling tot tapijt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het vervormen van het materiaal. Hoewel keramiek op zich geen probleem is, moet u het vocht van onderaf verzorgen. Ook kan de lijm na enkele jaren oplossen.

Pvc- of vinylvloeren - vochtwerend en robuust

Naast tegels of eenvoudige betonnen vloeren zijn met name PVC- en vinylvloeren een goed alternatief voor uw kelderruimtes. Door de grote keuze aan decors biedt vinyl u de mogelijkheid om de kelders op een stimulerende en gezellige manier in te richten. Bovendien blijft het materiaal lang op zijn plaats en is het relatief goed bestand tegen vocht en temperatuur. Door zijn weerstand is menig vinylproduct een favoriet in de keuken of de badkamer, waar het kunststof oppervlak geen vocht doorlaat. Toch moet u ervoor zorgen dat het oppervlak droog is. Net zoals het plastic geen vocht van bovenaf doorlaat, voorkomt het dat er vocht aan het oppervlak wordt onttrokken.

Pvc-tegels van Fortelock - het praktische alternatief voor vinylvloeren

Een bijzondere soort onder deze vloeren is de PVC-garagevloer van Fortelock. Het is een modulaire vloerbedekking die zeer robuust is en daarom wordt gebruikt in garages of zelfs in sommige industriële toepassingen. Verkrijgbaar in verschillende versies, bijvoorbeeld met een gladde korreling en in talrijke felle kleuren. De PVC-tegels maken een verheffend design mogelijk en brengen zo enige variatie in het misschien meer grijze kelderontwerp. Het grote verschil en doorslaggevende voordeel van Fortelock tegels is dat ze losjes worden gelegd. Hierdoor zijn er geen lijmlagen die afgezwakt en opgelost worden. In tegenstelling tot een conventionele vinylvloer kan er ook vocht ontsnappen via de verbindingsstukken van de modulaire vloerbedekking, die op hun beurt zo strak zijn dat het moeilijk is om vocht door te laten dringen. Daarnaast is Fortelock uitgerust met het zogenaamde luchtstroomsysteem. Dit is een systeem dat onder de tegels wordt geplaatst en dat water en vocht gemakkelijk afvoert. Dit geeft u de voordelen van een PVC-vloer zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over schimmel.

De PVC tegels van Fortelock zijn ook uitstekend geschikt in hobbykelders en kunnen door hun antislipeigenschappen zowel in kleine hobbywerkplaatsen als op sportterreinen gebruikt worden. De modulaire vloerbedekking voldoet ook perfect aan zijn doel wanneer deze als fietskelder of iets dergelijks wordt gebruikt.

Upgrade uw kelder met BRICOFLOR vloeren!

Zoals altijd hopen we met ons kleine en duidelijke artikel de belangrijkste punten te hebben aangegeven bij de renovatie van uw kelder. Uiteindelijk is het belangrijkste verschil tussen de ondergrondse vloer en de kelder echter de verhoogde luchtvochtigheid en kou. Als deze factoren echter geen rol meer spelen, bijvoorbeeld door het gebruik van ondoordringbare bouwmaterialen, correcte ventilatie of een goede isolatie, kan in principe ook een eventuele vloerbedekking in de kelder worden aangebracht. Hier moet u zich echter eerst informeren vanwege de vele kenmerken of u moet zich laten adviseren door een specialist. In het algemeen wordt bij de renovatie van uw kelder advies van een specialist aanbevolen. Opgeleide vakmensen weten welke materialen u moet gebruiken en welke dekvloeren en primers nodig zijn. Bovendien is de juiste meting van vocht als leek vaak ingewikkeld, daarom moet u verwijzen naar de waarden van de dienstverleners. Na verduidelijking van het vochtgehalte adviseren wij echter het gebruik van keramische of vinylvloeren. Vooral met de praktische Fortelock tegels kan je niet te veel fout doen! Uiteraard vindt u in onze online shop ook een uitgebreid assortiment van bovengenoemde vloeren.

We kijken nu al uit naar de volgende keer en wensen u een fijne week toe!

Uw BRICOFLOR team!

Terug naar posts