Zoeken naar search on website
Professioneel advies
+31(0)43-3020090
Maandag tot vrijdag: 08:30 tot 17:00
Help icon
CONTACT

Kurkvloer in de kinderkamer – Gezond, veilig en gezellig wonen

vrijdag 30 juli 2021

Een kurkvloer in uw kinderkamer is dankzij allerlei technische eigenschappen een heel goed idee. Als natuurlijk materiaal voelt kurk warm en aangenaam aan en is milieuvriendelijk. Ook heeft een kurkvloer een zeer goed brandgedrag en is een kurkvloer vrij van emissies en vervuilende stoffen. Een kind brengt veel tijd door op zijn of haar kamer, waardoor het voor ouders des te belangrijker is om een perfecte kamer voor hun kinderen te creëren, waarin zij zonder zorgen kunnen spelen. In tegenstelling tot een vloer voor een woonkamer of keuken, moet een vloer in een kinderkamer veel meer kunnen weerstaan en voldoen aan de volgende eisen:

  • Weerstand tegen krassen en andere beschadigingen
  • Vochtbestendigheid om ervoor te zorgen dat u de vloer niet op korte termijn hoeft te vervangen
  • Gemakkelijk schoon te maken: gemorst drinken of eten, tekeningen met viltstift – dit alles moet snel en gemakkelijk van uw vloer te verwijderen zijn
  • Slipweerstand, om de kans op letsel aanzienlijk te verminderen
  • Schokabsorptie, de vloerbedekking mag de ruggengraat van uw kind niet verder belasten. Daarnaast kan een te harde vloer leiden tot het ontstaan van platvoeten

De kenmerken die een kurkvloer perfect maken voor kinderkamers

Cortex Corknatura UV Pro "BJ21072 Scheepsdek"

Kurkeik is een geweldige boomsoort die alleen groeit in de Mediterrane landen van Europa en sommige landen in Noord-Afrika. Uit de schors wordt kurk gewonnen, wat nodig is voor de populaire vloer. De duurzame winning van de grondstoffen bestaat uit het verwijderen van de schilferende bastlagen van de kurkeik, wat de boom op geen enkele manier schaadt. Het duurt dan ongeveer 10 jaar voordat de schors terug groeit. De verwijdere bastlagen worden enkele maanden gedroogd. De grondstoffen worden vervolgens in speciale ketels gedesinfecteerd, gewassen, weer gedroogd en gemalen. Vervolgens wordt de resulterende massa verwarmd tot 350 graden, geperst en afgekoeld. Blokken geperst materiaal worden een week bewaard, tot ze volledig droog zijn en aan elkaar gelijmd kunnen worden. Deze methode wordt gebruikt voor de productie van kurkvloeren en kurktegels voor particulier en commercieel gebruik

Passende ontwerpen voor elke smaak

Cortex Corknatura UV Pro "BJ03022 Sprint"

Legt u een warme en gezellige kurkvloer in uw kinderkamer, dan heeft u geen vloerverwarming nodig. Deze unieke natuurlijke vloer combineert de technische en functionele voordelen met een veelzijdige optiek. Het is namelijk een erg aangename vloer die warmte doorlaat, en zo zorgt voor een fijn voetgevoel. Voor een kinderkamer zijn in principe lichte vloeren aan te raden, omdat deze veel licht en een vriendelijke uitstraling brengen die kinderen niet te veel afleiden. Wilt u een traditionele kurkvloerlook voor uw kinderkamer, kijk dan eens naar de vloeren van Cortex. Wat dacht u van klassiekers zoals “Cortex Corknatura UV Pro “BLV0010 Gravel Spurt”? Wilt u een kurkvloer met een authentieke houtlook, dan is de “Cortex Veranatura “BHYL001 Mokka Eiken” wellicht iets voor u. Zoals u kunt zien biedt Cortex u een groot aantal ontwerpen en opties om uw kinderkamer naar wens in te richten.

Milieuvriendelijk, geschikt voor mensen met allergieën en ronduit veilig - Een kurkvloer in de kinderkamer

Kurkparket van bekende fabrikanten wordt alleen gemaakt van natuurlijke grondstoffen die onschadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Kurkeikaanplantingen komen veel voor in gebieden waar geen industriële vervuiling is. In de kurktechnologie worden geen gevaarlijke stoffen gebruikt. Kurkproducten geven geen allergenen af die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. De structuur en chemische samenstelling geven het materiaal antistatische eigenschappen, wat betekent dat het vloeroppervlak niet onder stroom staat en geen stof aantrekt – een pluspunt voor huishoudens met allergieën.

Cortex Corknatura UV Pro "BJD3003 Naturel Spurt"

Het oppervlak van de vloer is antislip en voorkomt dat uw kind valt en zichzelf verwondt. Door de schokabsorberende eigenschappen van kurkvloeren is het bijna onmogelijk om uzelf te verwonden. Uitstekende hechting wordt aangegeven met het hoge wrijvingscoëfficiënt. De coating van dit materiaal is elastisch, slijt zeer langzaam en is geschikt tegen mechanische schokken. Kurkproducten zijn brandveilig en verslechteren niet.

Een kurkvloer in de kinderkamer - Praktisch, elastisch en geluidsisolerend

Vanaf nu kunnen de kinderen op blote voeten rennen in hun kamer! Het oppervlak van een kurkvloer is warm en behoudt het hele jaar door de optimale temperatuur. Deze vloerbedekking in uw kinderkamer dient ook als extra geluidsisolatie, gemiddeld gezien reduceert de vloer het loopgeluid met 53%. Een kurkvloer is ook een thermische isolator met een lage thermische geleidbaarheid. Dankzij de poreuze structuur van het materiaal staan kurkvloeren bekend als de stilste vloerbedekking. De coating dempt geluid tijdens het spelen van uw kinderen, zodat u en uw buren kunnen genieten van uw welverdiende rust. Dankzij een oppervlakteafdichting kan de kurk ook nog eens eenvoudig gereinigd worden.

De enige nadelen van een kurkvloer

Kurk heeft slechts twee nadelen. Zo is de coating gemakkelijk te snijden of te doorboren. Een kurkvloer in een kinderkamer kan met een scherp voorwerp, zoals een schaar punctueel beschadigd worden. De vervanging van dit materiaal gebeurt echter vrij snel door het beschadigde gebied opnieuw te vullen met kurk en het glad te strijken. Het tweede nadeel is dat een kurkvloer opzwelt als het urenlang onder water staat. Dit is echter het geval bij alle vloeren.

Volg deze tips voor een makkelijk onderhoud van uw kurkvloer

Cortex Corknatura UV Pro "BLV0010 Gravel Spurt"

Het regelmatig reinigen van een kurkvloer is niet heel anders dan het reinigen van andere vloeren. Het enige verschil is dat er geen grote hoeveelheid water gebruikt kan worden. Gebruik liever een zachte vochtige doek, bijvoorbeeld van katoen, om zo uw vloer schoon te maken. Het wordt aanbevolen om voor het schoonmaken van de gehele kamer te stofzuigen met een zacht opzetstuk, hiermee kunt u stof en kleine deeltjes zand of steen verwijderen die eventuele krassen op uw kurkvloer kunnen veroorzaken.

Er zijn twee belangrijke punten om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste reinigingsapparatuur. Gebruik schoonmaakproducten die vrij zijn van oplosmiddelen en bijtende chemicaliën. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen, harde of metalen borstels of schrapers om af te vegen. Neem milde schoonmaakmiddelen die in water moeten worden verdund. Het is belangrijk om vlekken van verschillende voedingsmiddelen en dranken direct te verwijderen, omdat ze op het oppervlak achterblijven als het materiaal niet goed wordt afgedicht. De meeste hiervan kunnen gewoon verwijderd worden met alledaags schoonmaakmiddel. Hardnekkige vlekken kunnen eventueel worden verwijderd met schuurpapier. Jaloezieën of speciale kleeffolies helpen de blootstelling van uw kurkvloer aan Uv-stralen te verminderen – dit betekent dat de vloer zijn kleur niet verliest en lang zijn oorspronkelijke look behoudt.

Wij hopen dat we u een beetje hebben kunnen helpen met uw beslissing en dat we een groot aantal van uw vragen hebben beantwoord. Uiteraard vindt u bij Bricoflor een grote keuze aan geschikte kurkvloeren voor de kinderkamer.

 

Terug naar posts