Unsere Vorteile
 • Alle Prijzen incl. BTW
 • Beste prijsgarantie
 • Sampleservice
 • Gratis sampleservice
 • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Parket

Massieve houtvloeren of lamelparket?

 

Van klanten kregen we vragen over parket en het verschil tussen parketvloeren en massieve houtvloeren. Wat zijn de afwegingen om een goede keuze te maken. In deze blog wordt uitgelegd wat de slijtlaag inhoudt, welke soort het meeste werkt door vocht, en andere belangrijke punten. Mochten er nog vragen zijn dan kunt u gerust even bellen of e-mailen naar BRICOFLOR!

Slijtlaag = levensduur

De slijtlaag van een massief houten vloer is doorgaans dikker dan die van parket. Hierdoor kan de slijtlaag vaker geschuurd worden om de vloer weer nieuw leven te geven. Dit geeft een massief houten vloer een langere levensduur dan parket. Er zijn grote verschillen tussen het ene en het andere parket. Van een flinterdun echt houtfineer tot dikke lagen edel afdekhout van 5 mm dik. Ongeacht de prijs moet worden gekeken naar wat het beste past in de kamer.

Het werken van het hout

Een massief houten vloer is gemaakt van één stuk hout. Hout absorbeert van nature vocht uit de lucht en geeft ook vocht af in de lucht. Hierdoor krimpt of zwelt het hout. Dit houdt in dat de houten plank verandert van formaat, de planken worden iets smaller of breder. Hierdoor kunnen in de winter kieren in het hout ontstaan (in de winter is de lucht vrij droog). Bij parket, of lamelparket, is het zo dat het uit meerdere lagen hout bestaat die kruislings op elkaar geplaats zijn. Dit kunnen 2 of 3 lagen zijn. Hierdoor heeft de luchtvochtigheid minder invloed op het werken van de planken, de meerdere lagen werken dit namelijk tegen. Vanuit dit aspect bekeken is, het vaak goedkopere, parket beter dan massief hout.

Onderbouw

Vanwege de werking door vochtopname bij massief houten vloeren hebben deze een onderbouw nodig waarop hij is geschroefd. Dit zorgt ervoor dat de vloerconstructie met een

Berry Alloc Ambition "Eik Country Eternity sawcut geolied"

massief houten vloer vaak hoger is dan parket. Het verlijmen van massief houten vloeren kan eigenlijk alleen noodoplossing zijn. Een nuttige onderbouw geeft een totale hoogte van meer dan 6 cm. Houdt hier rekening mee wanneer de ruimte geen hoog plafond heeft of wanneer de ondergrond al hoog ligt. Het kan zijn dat deuren bijgeschaafd moeten worden wanneer de vloer uiteindelijk te hoog ligt. Parketvloer kan drijvend of verlijmd op de dekvloer worden gelegd. Van deze soort begin de bouwhoogte bij ca. 13 mm.

 Massief houten vloeren

Dus als u de ruimte hebt voor de top en kunt leven met een vloer die wat werkt, dan kunt u profiteren van de levensduur van massief houten planken. De volgende voordelen spreken in het voordeel van een enorme slijtlaag:

 • Duurzaam
 • Lange levensduur
 • Hydraterend
 • Lijmvrije constructie

De volgende criteria moeten bij de aankoop in acht genomen worden: oorsprong, houtvochtigheid, houtsoort, sortering, maatnauwkeurigheid, dikte, onderbouw.

Parketvloer

Wanneer er slechts een kleine hoogte mogelijk is dan is lamelparket nodig. De volgende punten moeten hier worden opgemerkt: oorsprong, laagstructuur, type installatiesysteem, houtvochtigheid, houtsoort, sortering, dikte van de slijtlaag, geluidsisolatie bij het lopen.

Oppervlakte afwerking

Alleen door een oppervlaktebehandeling met natuurlijke olie ervaart u ook echt hout. Dus wanneer u voor een zo natuurlijk mogelijke afwerking wilt gaan dan is olie de beste optie. Lakken is meer onderhoudsvriendelijk. Wel is het zo dat met lak bij schade de gehele vloer geschuurd en opnieuw gelakt moet worden. Met olie is het mogelijk om alleen de plank aan te pakken die beschadigd is. Een vloer die al een laklaag, olielaag of waslaag heeft moet bij het opnieuw behandelen dezelfde laag krijgen. Of u moet aan de slag met producten die de afwerking oplossen.

Berry Alloc Noble "Eik Residence Wit geborsteld geolied"

In vergelijking met massief houten vloeren heeft het de volgende voordelen:

 • Lagere totale hoogte
 • Minder werking door vocht en dus minder kieren
 • Doorgaans lagere kosten
 • Minder gewicht, dus makkelijker om mee te werken
 • Kan gelijmd en geklikt worden

Een natuurlijke vloer in huis

Met beide opties kunt u eigenlijk niet fout gaan. Beide hebben hun voordelen en nadelen. Uiteindelijk gaat het om de persoonlijke smaak en wensen. Wel is het zo dat BRICOFLOR geen massief houten vloeren in het assortiment heeft. Dit vanwege de superioriteit die volgens ons parket heeft. Mochten er nog vragen zijn dan kunt u ons gerust even bellen of een e-mailtje sturen. Wij helpen u graag bij het maken van een goede keuze. Ook onze gratis sampleservice kan helpen bij het maken van een goede keuze. U betaalt alleen de verzendkosten die u bij uw eerstvolgende bestelling terug krijgt. Wij kijken naar uw bestelling uit!