Unsere Vorteile
  • Alle Prijzen incl. BTW
  • Beste prijsgarantie
  • Sampleservice
  • Gratis sampleservice
  • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Algemeen

Vloerverwarming en parket - het geschikte parket!

Vloerverwarming draagt bij aan een merkbare aangename warmte en een verbeterd gevoel van welzijn in uw huis, 365 dagen per jaar. Maar kunnen vloerverwarming en parketvloeren gecombineerd worden? En als dat zo is, wat moet je dan overwegen? Lees daar meer over in deze blogpost!

In principe kunnen we u geruststellen: Parket op vloerverwarming - het werkt! Dit geldt echter alleen voor warmwater-vloerverwarmingssystemen en in geen geval voor elektrische verwarmingssystemen, omdat deze te warm zijn en dus gevaarlijk voor houten vloeren.

Dit hout is geschikt voor gebruik met warmwater-vloerverwarming.

Omdat hout een warmte-isolerende werking heeft, heeft het tijd nodig dat de warmte van de ondergrond de ruimte bereikt. Doorslaggevend hierbij is de zogenaamde warmtebestendigheid van hout. Het mag niet groter zijn dan 0,15 m² K/W. U vindt de geschikte parketafwerking als volgt: U berekent de warmtedoorgangsweerstand van beide boven de verwarmingsinstallatie gelegde houtlagen samen. Als het warmtegeleidingsvermogen uiteindelijk te laag is, moet u een ander parketmodel kiezen.

Parketvloeren en vloerverwarming kunnen technisch goed worden gecombineerd als u kiest voor minder zwellende en krimpende houtsoorten van eiken parket, walnootvloeren of bamboevloeren. Minder geschikt zijn daarentegen beuken of esdoorns, omdat dit nerveuze houtsoorten zijn met korte vochtwisseltijden die de neiging hebben om snel te zwellen.

TER HÜRNE CONTOURS COLLECTION "EIKEN DESIGN SAND BROWN P08"

Omdat het hout in de breedte uitzet, moet u voor uw vloerverwarming kiezen voor parketvloeren met een hoog aandeel aan voegen. Om het parket permanent warm te houden op vloerverwarming, moet u kiezen voor kleinere plankformaten in plaats van grootformaat landhuisplanken. Een goed voorbeeld van een zeer fijne, kleine parketvloer met een Contura-velling rondom is de Contourscollectie "EIKEN DESIGN TERRABRUIN P09" van ter Hürne.

Massief parket of afgewerkt parket voor vloerverwarming?

Zoals reeds vermeld, heeft het hout dat het meest geschikt is voor vloerverwarming een lage tot middelhoge aanpassing van het vochtgehalte. Daarom hebben massief parket en drielaags parket verschillende waarden, afhankelijk van de houtsoort. Een massieve parketvloer is zeer dicht en heeft daarom een verhoogd warmtegeleidingsvermogen - daarom is deze het meest geschikt voor gebruik met een parketvloerverwarmingssysteem.

Maar ook kant-en-klaar parket is een goede keuze, want dankzij de meerlaagse structuur heeft het nauwelijks schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit vermindert het risico op gewrichtsvorming.

Parket en vloerverwarming: gelijmde of zwevende plaatsing

Een zwevende parketinstallatie kan de warmtestroom verstoren omdat de vloer niet stevig op de ondervloer is verlijmd en de ontstane luchtkussens de warmteoverdracht kunnen verhinderen. Het nadeel is dat hierdoor de warmteafgifte van het verwarmingssysteem afneemt en het energieverbruik automatisch stijgt. Denk eraan: Hoe minder lucht er tussen het verwarmingselement en de parketvloer zit, hoe beter de warmteafgifte in de ruimte wordt ontvangen. Om parket op vloerverwarming te kunnen leggen, moet het idealiter over het hele oppervlak worden verlijmd.

TER HÜRNE MOODS OF PROVENCE COLLECTION "EIKEN R01"

Click-parket plus vloerverwarming? Deze accessoires zullen u helpen!

Als het verlijmen van uw parketvloer niet mogelijk of ongewenst is, kunt u met weinig moeite de comfortabele warmte bereiken door gebruik te maken van een folieverwarmingssysteem. Als de ondervloer voldoende waterpas is, kan er direct folieverwarming op worden gelegd. De gehele constructie is slechts enkele millimeters lang en er hoeven geen deuren of kozijnen te worden ingekort.

TER HÜRNE PRIDE OF NATURE COLLECTION "EIKEN WILDANTRACIET V02"

Een dampscherm is ook een goede oplossing voor zwevend parket! Zo wordt voorkomen dat de luchtvochtigheid ongehinderd het gevoelige materiaal bereikt. Professionele tip: Kijk uit naar vloeren die meerdere functies vervullen. Sommige parketvloeren hebben een voorgeïntegreerde loopgeluidsisolatie of isolatiematten die ook als dampscherm fungeren. Voor een beter resultaat moet u dus zo min mogelijk producten op elkaar stapelen en enorme kosten besparen!

Risico's bij verwarming? Niet met deze tips!

- Een houten vloer mag nooit worden verwarmd tot meer dan 27 °C. Met een Warmup Thermostaat kunt u dit altijd garanderen.

- De constante verhoging en verlaging van het vloerverwarmingssysteem belast het hout door de klimaatschommelingen en kan ontheiliging van het hout veroorzaken.

- Om de vorming van voegen door het gebruik van vloerverwarming te voorkomen, kan een luchtbevochtiger een balans creëren met de droge kamerlucht.

- Als de maximale waarde van een effectief te verwarmen vloer (thermische weerstand van 0,15 K/W per vierkante meter) wordt overschreden, is het mogelijk dat de vloerverwarming de ruimtes niet meer verwarmt.

We hopen dat onze tips voor meer warmte en een aangename woonervaring u zullen helpen! Heeft u nog vragen over onze parketvloeren? Bel dan gewoon onze klantenservice of neem contact met ons op via ons kant-en-klare formulier!

Tot de volgende keer, uw BRICOFLOR-team, de nummer 1 voor wand en vloerbekleding!