Unsere Vorteile
  • Alle Prijzen incl. BTW
  • Beste prijsgarantie
  • Sampleservice
  • Gratis sampleservice
  • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Algemeen

Berekenen van behang - hoe u de juiste hoeveelheid kunt berekenen!

Voordat u uw behang bestelt, moet u precies berekenen hoeveel behangrollen u nodig hebt, zodat u niet te veel - of erger nog: te weinig behangrollen koopt. Om de behoefte aan behang te bepalen, moet u eerst de te behangen ruimtes precies in de hoogte en breedte opmeten. Daarbij moet u erop letten of er ramen of deuren uitgesneden moeten worden. Bovendien moet u speciale aandacht besteden aan patroonbehang, vooral als het een doorlopend of repeterend patroon is. Dit is allemaal belangrijk om het benodigde behang zo precies mogelijk te berekenen.

BEHANG 362941 LIVINGWALLS COZZ

Om onaangename verrassingen bij het behangen te voorkomen en om te voorkomen dat u voor een muur staat die maar half behangen is, willen we u kort uitleggen hoe u uw behangbehoefte het beste kunt berekenen.

Behangrollen en -formaten

Bij het bestellen van uw nieuwe behang moet u rekening houden met de afmetingen. Deze informatie is eenvoudig terug te vinden in de datasheet. De meeste behangpapier is verkrijgbaar als zogenaamde Eurorollen, die het standaardformaat in Europa zijn.

BEHANG 362001 A.S. CRÉATION NEUE BUDE 2.0

Afhankelijk van het type behang zijn ook andere formaten en afmetingen mogelijk. Een fotobehang met een groot vlakmotief is bijvoorbeeld soms ook verkrijgbaar als plaat en als glasvezelbehang, dat vaak veel langer en breder is. Let dus altijd op de datasheet van het gewenste behang om de juiste hoeveelheid behangrollen te bestellen. Hieronder beperken we ons echter tot de berekening van de Euro-rollen, die het grootste deel uitmaken van het gangbare vlies, papier en vinylbehang.

De eurorol

De zogenaamde eurorol, is een behang dat voldoet aan de Europese norm en is 0,53 meter breed en 10,05 meter lang. Het voordeel van de Eurorol is dat hij gemakkelijk aan te brengen is door zijn geringe breedte en zorgt voor weinig afval. Met een behangrol in het Europese standaardformaat kan ongeveer vijf vierkante meter worden behangen.

BEHANG 369343 A.S. CRÉATION BOYS & GIRLS 6

BEHANG 341251 A.S. CRÉATION DESIGN JUNGLE 2 BY LAURA N.

Behangpapier met en zonder basis

Al bij het bestellen van uw behang moet u overwegen wat voor soort aanpak het is. Deze informatie is ook gemakkelijk terug te vinden in de datasheet. Vaak vindt u informatie over de aanpak onder het punt "Rapportage". Dit is in de breedste zin van het woord het doorlopende en vlakvullende patroon van uw behang.

Hier kunt u kiezen voor een behangpapier zonder basis, een behangpapier met rechte basis of een behangpapier met offset basis, die niet alleen verschillen in ontwerp en installatie, maar die ook in aanmerking moeten worden genomen bij de berekening van de behangvereisten. Vooral voor behang met een schouder is het raadzaam om bij het op maat knippen een extra vijf centimeter aan de boven- en onderkant te laten zitten, die later precies aan de muurrand kan worden afgeknipt. Hierdoor kunt u de laatste correcties en een schone afwerking van de wand en de plafondrand aanbrengen.

Behang zonder basis

Behang zonder basis zijn meestal de eenvoudigere wandbekledingen. Effen behang of strokenbehang heeft meestal geen basis, waardoor het behang iets gemakkelijker te bevestigen en te knippen is. Omdat je er niet op hoeft te letten of het patroon in elkaar past, is er minder verspilling.

Behang met een rechte rand

Behang met een rechte rand is meestal patroonbehang waarvan het motief of ontwerp op dezelfde hoogte kan worden aangebracht. Hoewel u aandacht moet besteden aan het decor in ieder geval, zodat het niet tot onaantrekkelijke verschuivingen komt, maar u moet ook het behang niet verrekenen. In het datablad van een behang met een rechte rand vindt u soms extra informatie over de lengte van het patroon, wat het makkelijker moet maken om het op maat te knippen. Aangezien het hier nog steeds van tijd tot tijd kan komen om te knippen, is het raadzaam om een extra rol te plannen.

Bij het op maat knippen kunt u de eerste snijstrip gewoon als sjabloon gebruiken. Niet alleen moeten de lengtes van de stroken gelijk zijn, maar het patroon moet ook altijd op exact dezelfde hoogte liggen. Dit is van belang om het behang te berekenen.

 

BEHANG 341443 A.S. CRÉATION HERMITAGE 10

BEHANG 363254 A.S. CRÉATION ALOHA

Behang met verspringende basis

Een beetje voorzichtigheid is geboden met een behangpapier met een verspringende basis. Dit is ook patroonbehang, maar het moet wel offset worden aangebracht. Dit betekent dat de eerste strook normaal kan worden aangebracht, terwijl de volgende strook iets verder naar boven of beneden wordt aangebracht, zodat het patroon perfect in elkaar past. Dit wordt dan afwisselend op deze manier voortgezet. Ook hier moet u de eerste knipstrook van het behang gebruiken als sjabloon voor de volgende, hoewel hier noodzakelijkerwijs meer verspilling moet worden verwacht, omdat de patroonovergang wordt verschoven. Plan dus minstens één behangrol meer hier.

BEHANG 363141 A.S. CRÉATION PALILA

BEHANG 95863-2 A.S. CREATION NATUURLIJK DECOR 6

Meestal wordt de offset opgegeven voor behang met een offset start. Voor bijvoorbeeld Eurorollen wordt dan een offset van 53/26 opgegeven. Het eerste getal verwijst naar de afstand waarin het patroon wordt herhaald. Het tweede getal verwijst naar het aantal centimeters dat het behang moet worden verschoven.

Maatregel: hoe berekent u uw behangbehoefte

Om uiteindelijk uw behang te berekenen, kunt u eenvoudig gebruik maken van de behangcalculator in onze online shop, die zich rechts van de productafbeelding van het door u gewenste behang bevindt. Hieronder vindt u een globaal overzicht voor het berekenen van de behangbehoefte aan de hand van de respectievelijke plafondhoogtes, waarbij een ruimtebreedte van 10 meter als beginwaarde voor de behangbehoefte wordt gegeven. Voor elke extra vijf meter ruimtebreedte verandert de behangbehoefte.

In principe geldt voor ruimtes met een plafondhoogte van 2,25 meter en een ruimtebreedte van 10 meter een berekening van ongeveer vijf rollen behang. Als de breedte van de ruimte met vijf meter toeneemt, moet u rekening houden met twee extra rollen behang.

Voor een plafondhoogte van 2,50 meter en een ruimtebreedte van 10 meter wordt de aanschaf van zes behangrollen aanbevolen. Ook hier geldt dat als de breedte van de ruimte met vijf meter toeneemt, u rekening moet houden met twee extra rollen.

Met een kamerhoogte van 2,75 meter en een kamerbreedte van 10 meter als beginwaarde moeten ook zes rollen behang worden ingepland. Vanaf een kamerhoogte van ongeveer 2,75 tot 3 meter moet u rekening houden met drie extra rollen behang voor elke extra vijf meter kamerbreedte. Voor een plafondhoogte van 3 meter is de startwaarde zes rollen voor een ruimtebreedte van 10 meter en zeven rollen voor een plafondhoogte van 3,25 meter.

Metingen: hier moet u op letten bij de aankoop van uw behang

  • Eerst moet u de breedte van de muur en de breedte van het behang verdelen om het aantal stroken te berekenen dat u nodig heeft.
  • Daarna moet u het aantal benodigde stroken vermenigvuldigen met de hoogte van de muur om de te gebruiken meters papier te kennen.
  • Dan zal je het aantal stroken moeten vermenigvuldigen met het rapport, om de hoeveelheid afval te leren kennen om het te laten overeenstemmen.
  • Tot slot moet u de te gebruiken meters papier bij elkaar optellen plus de meters die door het rapport verloren gaan. Dit totaalbedrag moet worden gedeeld door de afmetingen van het papier.