Close icon

Hoe wordt PVC laminaat gelegd? De vier systemen uitgelegd

maandag 17 oktober 2016

Het installatiesysteem van PVC laminaat verschilt per product. Door de jaren heen zijn vier systemen opgekomen, en uitgegroeid tot de standaard methoden: zelfklevend PVC, PVC kliklaminaat, loose-lay vinyl, en dryback PVC.

PVC laminaat met kliksysteem: PVC kliklaminaat

Het meest bekende, en meest ingeburgerde, systeem is, zonder enige twijfel, het PVC kliklaminaat. Dit komt omdat het in feite precies het zelfde werkt als conventioneel kliklaminaat. Om de installatie zo makkelijk mogelijk te maken, zoeken alle fabrikanten doorlopend naar manieren om het kliksysteem te verbeteren. Zo is het recent gelanceerde verticale kliksysteem nóg makkelijker, maar vorm toch een sterke verbinding, wat een voordeel is ten opzichte van conventioneel laminaat. En dat is dan ook meteen de grootste troef van PVC kliklaminaat: de makkelijke installatie, zonder dat de verbinding daar door zwakker is. Deze sterke verbinding draagt ook bij aan de levensduur van de vloer. In het bijzonder bij thuis- en projectgebruik blinken PVC kliklaminaat vloeren uit. Een zwak punt is wel dat deze vloeren vaak dikker zijn, waardoor, bij bijvoorbeeld een renovatie, de deuren afgezaagd moeten worden. Maar over het algemeen is PVC kliklaminaat geschikt voor bijna elke toepassing.

Te lijmen vinyllaminaat: dryback PVC

Dryback PVC laminaat laat zich vrijwel overal inzetten, en is specifiek geschikt voor project- en industrieel gebruik. Dit komt door de uiterst hoge belastbaarheid. Ook voor grote oppervlakken is dryback PVC uiterst geschikt, en kan dan zelfs tijdswinst opleveren. Het is wel belangrijk in acht te nemen dat door de redelijk bewerkelijke installatie dit het beste aan professionals over gelaten kan worden. De slijtvaste constructie en installatie, in combinatie met geringe dikte, is het echter geschikt voor vrijwel elke toepassing.

Los liggend vinyllaminaat: loose-lay vinyl

Loose-lay vinyllaminaat is een relatief nieuw systeem, en zeer veelzijdig qua inzetbaarheid. Door de constructie en samenstelling van de onderkant, verschuiven de vloerelementen niet of nauwelijks, en dat zonder het gebruik van lijm. Omdat er ook geen kliksysteem aan te pas komt, is installatie van een loose-lay vloer letterlijk niet anders dan de planken en tegels op hun plaats leggen. Dit is dan ook met stip het makkelijkste van alle installatiesystemen. Het op maat maken van de vloerelementen voor de vorm van uw ruimte is ook niet moeilijk. Door de samenstelling zijn de planken en tegels makkelijk te snijden met een stanleymes, of zelfs te knippen met een stevige schaar. Hét grote voordeel van dit type vloeren is dat de ondergrond niet beschadigd raakt, en dat individuele vloerelementen te verwijderen, en te vervangen zijn. Ook de vloer meenemen naar een nieuwe woning is dus geen probleem. Hiermee combineert het de twee belangrijkste troefkaarten van zelfklevend PVC en PVC kliklaminaat.

PVC laminaat met lijmlaag: zelfklevend PVC

Net als bij de dryback vloeren maakt zelfklevend PVC gebruik van een lijmlaag om op haar plaats te blijven liggen. Het verschil is echter dat de lijmlaag al op de vloerpanelen zit, beschermt door een folie. Dit maakt installatie zeer makkelijk: verwijder het beschermfolie, leg de vloerelementen op hun plaats, en druk ze aan. Omdat dit systeem over het algemeen gebruikt wordt bij vloeren voor toepassingen met lichte belasting, zoals slaapkamers, is het vaak ook de goedkoopste oplossing. De keerzijde hiervan is echter wel dat de vloeren niet geschikt zijn voor intensief gebruikte ruimtes, zoals een gang, en dat gebruik in een ruimte waar de vloer niet voor gemaakt is uw aanspraak op garantie in het gedrang kan brengen.

Meer info, en een groot aanbod

Verdere uitleg over deze vier systemen kan u hier vinden. Als u direct ons uitgebreide aanbod PVC laminaat wilt bekijken, klik dan op één van de volgende categorieën: zelfklevend PVC, PVC kliklaminaat, loose-lay vinyl, of dryback PVC.

Terug naar posts