Unsere Vorteile
  • Alle Prijzen incl. BTW
  • Beste prijsgarantie
  • Sampleservice
  • Gratis sampleservice
  • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Algemeen

Vier typen PVC laminaat: uitleg en hoe te kiezen

De PVC laminaat markt groeit explosief dankzij de betaalbaarheid, kwaliteit, en makkelijk onderhoud. Dankzij de alsmaar voortschrijdende techniek zijn er inmiddels PVC laminaat collecties beschikbaar met extreem realistische dessins, die hout, hardhout, steen of keramiek emuleren. Maar dan voor lagere prijzen en hoger gebruiksgemak dan echte houten en stenen vloeren. Dus, met vele honderden planken, tegels, en stroken om uit te kiezen, hoe weet u zeker de goede keuze te maken? Waar trends in interieur design en mode u kunnen helpen met de meest passende stijl of sfeer, is het kiezen voor het installatiesysteem meest geschikt voor uw toepassing soms een hele opgave. Daarom hebben wij een beknopte gids samen gesteld om u te helpen in deze keuze.

Vier verschillende typen planken, tegels, en stroken – gelijmd of zwevend

Begin bij het begin. Over het algemeen is, vanuit installatie opzicht, PVC laminaat op te delen in twee groepen. Er is gelijmd, wat inhoud dat er oftewel lijm toegevoegd moet worden, of er al lijm op de vloerelementen zit. Dit betekend meestal dat, na installatie van de vloer, u circa 24 tot 48 uur moet wachten voor dat de vloer in gebruik genomen kan worden. In deze groep vindt u zelfklevende PVC vloeren en dryback PVC. De andere groep is “zwevende” installatie, wat er op neer komt dat de vloerelementen los liggen op de ondergrond. Dit heeft als voordeel dat de vloer direct na installatie in gebruik genomen kan worden. In deze groep vindt u loose-lay vinyl en PVC kliklaminaat.

Zelfklevende PVC vloeren

Zelfklevende PVC vloeren bestaan uit planken, stroken, of tegels met een drukgevoelige lijmlaag aan de onderkant. Die is beschermd met een folielaag. Voor de installatie hoeft u slechts het folie te verwijderen, het vloerelement te positioneren, en aan te drukken.

Verwijderen: het is makkelijk om individuele vloerdelen te verwijderen, door ze zacht te maken met een haardroger en in kleinere stukken te snijden met een stanleymes.

Dryback PVC

Dryback PVC, ookwel “glue-down” PVC genoemd, is ook te verlijmen, maar de lijm dient apart gekocht te worden. De lijm wordt op de ondergrond gesmeerd, en dan worden de vloerelementen op de kleeflaag gedrukt

Verwijderen: het verwijderen van een dryback PVC vloer is zeer moeilijk

PVC kliklaminaat

PVC kliklaminaat heeft, net als conventioneel kliklaminaat, twee verschillende zijkanten, op de lange zijde, die in elkaar klikken.

Verwijderen: om één enkel vloerelement te verwijderen moet minstens een hele rij, en soms een halve vloer verwijderd worden. Dit is echter wel geheel schade vrij.

Loose-Lay Vinyl

Loose-lay vinyllaminaat ligt los op de ondergrond, maar, door de opbouw van de onderste laag van de vloerelementen, blijven zij toch stevig op hun plaats liggen. Een loose-lay vloer zal dus niet gaan schuiven, maar is wel makkelijk te verwijderen, zonder dat er lijmresten of beschadigingen achter blijven.

Verwijderen: een loose-lay vinyllaminaat vloer verwijderen is geen probleem. In het geval van beschadigde individuele tegels is het het makkelijkst om deze in kleinere stukken te snijden met een stanleymes. Bij onbeschadigde vloerelementen bedoeld voor hergebruik, is het aan te raden dezen voorzichtig los te wrikken, bijvoorbeeld met een dun plamuurmes.

Wat alle PVC laminaat vloeren in gemeen hebben

Ondanks de duidelijke verschillen in installatiemethoden, opbouw, en specifieke technische eigenschappen, zijn er ook dingen die zij allen gemeen hebben. Ongeacht de installatiemethode is het goed voorbereiden van de ondervloer onontkomelijk voor een goed eindresultaat. Deze moet strak, vlak, droog, en vrij van stof en vuil zijn. Voor het laatste is grondig vegen en/of stofzuigen voldoende. Ook is het belangrijk de vloerelementen te laten klimatiseren. Net als bij conventioneel laminaat moet u de vloerelementen, uit hun verpakking, ongeveer 24 uur in de ruimte van installatie te laten liggen, bij een zo constant mogelijke temperatuur van minstens 15 graden Celsius. Houdt ook deze constante temperatuur aan tijdens, en ongeveer 48 uur na de installatie.

Licht/gemiddeld/zwaar, thuis/project/industrieel-gebruik

Deze vier installatiesystemen zijn een indicator voor welke toepassing een PVC laminaat vloer ontworpen is, en hoe zwaar het gebruik is dat zij kan weerstaan. Daarom is het eerste dat u zich moet afvragen is in wat voor ruimte de PVC laminaat vloer toegepast gaat worden, en hoeveel voetverkeer u verwacht te ontvangen. Dit maakt het makkelijk om het installatietype te kiezen. Bij ieder product staat aangegeven, met symbolen en soms ook met tekst, voor welke toepassingen die specifieke vloer geschikt is. Vaak zijn vloeren geschikt voor meerdere hoofdcategorieën, (thuisgebruik, projectgebruik, en industrieel gebruik), maar soms heeft dit invloed op de garantie. In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van de gebruiksklassen, en of er, in deze klasse, over het algemeen, vloeren op de markt zijn:

Klasse

Systeem

Zelfklevend PVC PVC kliklaminaat Loose-lay vinyl Dryback PVC
Gebruiksklasse 21: Licht thuisgebruik (bijvoorbeeld slaapkamers)

Ja

Ja

Ja

Ja

Gebruiksklasse 22: Gemiddeld thuisgebruik (bijvoorbeeld woonkamer, eetkamer, kinderkamer)

Nee

Ja

Ja

Ja

Gebruiksklasse 23: Zwaar thuisgebruik (bijvoorbeeld de gang, woonkamer of kantoor aan huis)

Nee

Ja

Ja

Ja

Gebruiksklasse 31: Licht projectgebruik (bijvoorbeeld hotelkamers, kleine kantoren)

Nee

Ja

Ja

Ja

Gebruiksklasse 32: Gemiddeld projectgebruik (bijvoorbeeld, kantoor, boetiek en café)

Nee

Ja

Nee

Ja

Gebruiksklasse 33: Zwaar projectgebruik (bijvoorbeeld kantoren, publieke gebouwen, supermarkt)

Nee

Ja

Nee

Ja

Gebruiksklasse 34: Extreem zwaar projectgebruik (bijvoorbeeld luchthaven, warenhuis)

Nee

Ja

Nee

Ja

Gebruiksklasse 41: Licht industrieel gebruik

Nee

Ja

Nee

Ja

Gebruiksklasse 42: Normaal tot zwaar industrieel gebruik

Nee

Ja

Nee

Ja

Gebruiksklasse 43: Intensief industrieel gebruik

Nee

Nee

Nee

Ja

Natuurlijk is het mogelijk om een vloer te installeren in een ruimte met minder intensief gebruik dan waar deze voor gemaakt is, maar andersom is sterk af te raden. Voor een ruimte met minder voetverkeer is er dus veel meer keuze. Meer info over de gebruiksklassen, én andere pictogrammen die u in een productbeschrijving terug vindt, vindt u hier.

Installatie van PVC laminaat: doe-het-zelf of professionele hulp?

Beslissen hoe u uw nieuwe vloer wilt installeren, en hoeveel kennis en kunde daar voor nodig is is de volgende stap in het kiezen van de PVC laminaat vloer die het best bij u past. Voor dryback PVC zijn extra materialen en gereedschappen nodig, en dat is dus best over te laten aan een professional. Echter, als u wilt besparen of de voldoening van het zelf installeren wilt ervaren, dan zijn er nog drie opties die geschikt zijn voor een handige doe-het-zelfver. Houdt er wel rekening mee dat sommige systemen moeilijker zijn, en dus meer tijd kosten.

Zelfklevende PVC vloeren

Makkelijk en snel, maar duren iets langer dan bijvoorbeeld een loose-lay vloer, vanwege het te verwijderen folie en de kritischere plaatsing. Vloerelementen op maat maken voor uw ruimte kan gewoon met een liniaal en een stanleymes of stevige schaar.

Dryback PVC

De bewerkelijke techniek en kunde die nodig zijn voor het installeren van een dryback PVC vloer maken dat het de veiligste keuze is dit aan een professional over te laten.

PVC kliklaminaat

Redelijk makkelijk te installeren, en ingeburgerd dankzij de gelijkenis met conventioneel laminaat. Toch is het aan te raden dit samen te doen met iemand met voorgaande ervaring. Ook het op maat maken van de vloerelementen kost meer tijd, omdat u rekening moet houden met de speciale klikranden.

Loose-Lay Vinyl

Loose-lay vinyllaminaat is met stip het makkelijkste installatiesysteem. Om de vloerelementen aan de vorm van uw ruimte aan te passen, heeft u slechts een liniaal, een potlood, en een stanleymes nodig. Dan is het, zoals eerder beschreven, simpelweg de vloerelementen op hun plaats leggen.

Kies de beste PVC vloer in onze online shop

Nu dat u weet welk systeem PVC laminaat het meest geschikt is voor uw toepassing, kunt u met gerust hart aan het leukste deel beginnen: het kiezen van het mooiste dessin. Blader door onze overzichtelijke webshop, en kijk, vergelijk, en kies. Is de keuze te groot? Geen probleem, want dankzij onze gratis sample service kunt u tot de definitieve beslissing komen vanuit het comfort van uw eigen woonkamer, zónder een overvolle winkel te bezoeken. Blader, geniet, en twijfel niet ons te contacteren voor advies, informatie, of een persoonlijke prijsopgave.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.