Unsere Vorteile
  • Alle Prijzen incl. BTW
  • Beste prijsgarantie
  • Sampleservice
  • Gratis sampleservice
  • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Parket

Parket oliën of lakken? de voor- en nadelen in vergelijking

Parket was ooit een product wat alleen te vinden was in luxe woningen, tegenwoordig zijn er ook betaalbare parketvloeren beschikbaar voor iedereen. Om een eenvoudige legging te garanderen, hebben fabrikanten een product ontwikkeld wat prefinished-parket heet, dit product wordt in de fabrieken al behandeld, en hoeft na de installatie niet meer gesealed te worden. Meestal kunt u kiezen tussen een geoliede of gelakte plank, en een veel voorkomende vraag is welke variant er wordt aanbevolen. In dit artikel verdiepen we ons meer op dit onderwerp en geven u een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende oppervlaktebehandelingen.

Waarom moeten parketvloeren worden behandeld?

Bij parketvloeren denkt u vaak aan een solide en robuuste oppervlakte. Daarom is het misschien op het eerste gezicht niet duidelijk waarom het moet worden geïmpregneerd of verzegeld. Alhoewel hout het hoofdbestandsdeel van de planken is en een continu oppervlakte heeft, is het van nature kwetsbaar voor vuil en vocht. Dit geldt in het bijzonder voor zachtere houtsoorten zoals kersen en ahorn. Om de vloerbedekking op lange termijn te kunnen gebruiken zonder esthetisch compromissen te hoeven sluiten, is de behandeling van het oppervlakte onmisbaar. Om deze redenen zijn bekende fabrikanten zoals Tarkett en ter Hürne op slimme wijze hun vloeren uit te rusten met een coating die een lange levensduur garandeert en onderhoudskosten verlaagt.

Geoliede vloerdelen met indrukwekkende looks en akoestiek

Voor velen is de reden waarom ze kiezen voor een parketvloer, de natuurlijke textuur, dit verschil is duidelijk te onderscheiden van PVC en laminaat. Om deze natuurlijke textuur te behouden, is het raadzaam om de panelen met olie te behandelen. De olie dringt diep door in het hout, maar sluit de poriën niet, hierdoor blijven de natuurlijke structuren zichtbaar, en bovenal voelbaar. Deze variant van oppervlaktebehandeling is dus ideaal voor degenen die een speciale ervaring willen voor hun voeten. U geniet hier vooral van wanneer u kiest voor een vloer met een verfijnd oppervlak, zoals de Joka 425 LD Calgary. De olielaag accentueert het contrast in texturen, deze worden bereikt door verschillende processen zoals borstelen of schaven. Bovendien heeft de vloer een matte uitstraling waardoor het er zeer hoogwaardig en nobel uitziet. Ten slotte, dankzij de oliecoating, gaat het hout als het ware ademen, dit draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat.

Niet alleen verlengt de oppervlaktebehandeling zelf de levensduur van de platen, maar het biedt ook een ander belangrijk voordeel, namelijk, kleine krassen of beschadigingen kunnen gerepareerd worden zonder de volledige vloer te hoeven vernieuwen. Niettemin, vereisen geoliede panelen ideaal gezien twee keer per jaar een behandeling om de bescherming tegen vuil en vocht te behouden. Maar de extra moeite is het zeker waard als u kijkt naar de vele voordelen die geoliede vloeren met zich meebrengen.

Joka 535 LD Deluxe Calgary "E5022 Eiken Earth Villa"

Extra bescherming dankzij impregnatie

Alhoewel de oppervlaktebehandeling afhang van hoe de toplaag van de planken ontworpen is, concentreert de impregnering zich op het binnenste van de vloer. Dit wordt gedaan met behulp van speciale oliën en dient om de platen te beschermen tegen vocht.

Bij producten die van hout zijn, kan vocht het materiaal zo aantasten dat het opzwelt en permanent vervormd raakt. Daarom zijn de planken geïmpregneerd om de gevoelige en onbehandelde gebieden zoals de randen te beschermen. De vloeren betrouwbaar beschermt. Echter, moet het wel benadrukt worden dan zelfs geïmpregneerde parketvloeren niet geschikt zijn voor gebruik in vochtige kamers, zoals keukens en badkamers, als u vloeren zoekt voor die kamers, zult u toch echt een andere keuze moeten maken.

Gelakte parketvloeren: De ideale oplossing voor intensief gebruikte parketvloeren

Een aantrekkelijk alternatief voor ruimtes met een hogere doorloop zijn gelakte parketvloeren. Hierbij wordt het oppervlakte volledig afgedicht om een hoge stevigheid en soliditeit te bieden. Daarom worden gelakte parketvloeren vaak aangeraden bij huishoudens met huisdieren en kinderen, waarbij de vloer intensief gebruikt wordt. U kunt kiezen uit een matte of glanzende lak en op deze manier kunt u uw nieuwe vloer aanpassen aan uw persoonlijke smaak.

Ter Hürne Pure Collection "Gescheurd Eiken Wit A15A"

Dankzij de verharding in de vernislaag, hoeft deze in tegenstelling tot de oliecoating, niet regelmatig ververst te worden. Dit maakt de gelakte variant van parketvloeren gemakkelijk te onderhouden. Indien er schade is bij gelakte vloeren, moet de volledige laklaag worden verwijderd en vervolgens weer opnieuw worden aangebracht. Bovendien ligt de laklaag bovenop de natuurlijke laag, hierdoor kan het authentieke effect van de vloer niet ten volle benut worden.

Wij hopen hiermee dat het voor u een stuk duidelijker is wat de voor- en nadelen zijn van gelakte en geoliede parketvloeren, zoals u wellicht heeft gelezen is er geen duidelijker winnaar, en ligt het er vooral aan waar u de vloer voor gaat gebruiken. Als u eenmaal heeft besloten of u een geoliede of gelakte parketvloer wilt, dan kunt u eenvoudig bestellen via onze website.

Als u verder nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via ons contactformulier. Ons serviceteam zal klaarstaan om elke vraag die u heeft te beantwoorden.