Unsere Vorteile
  • Alle Prijzen incl. BTW
  • Beste prijsgarantie
  • Sampleservice
  • Gratis sampleservice
  • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Algemeen

Parket—een overzicht van de diverse houtsoorten en hun voordelen

Als je besloten hebt om een parketvloer in je huis te plaatsen, heb je nog steeds vele keuzes. Omdat de houten vloer beschikbaar is in zo´n grote verscheidenheid aan verschillende houtsoorten, is het soms niet zo gemakkelijk om een variant te kiezen. Daarom willen we de verschillende materialen in onze blog van dichtbij bekijken en u helpen met uw keuze.

Een feest voor de ogen - het natuurlijke kleurenspel van parketvloeren

Joka 535 LD Calgary "E5020 Gestructureerde Alpin Eik V2"

Een essentieel verschil tussen de verschillende houtsoorten, die op het eerste gezicht al herkenbaar is, is hun individuele uiterlijk. Dit heeft een grote invloed op het effect van het parketvloer op de door u gekozen plekken. Lichte materialen, zoals esdoorn, berk of essen beloven een Scandinavische flair. Planken van beuken en kersenbomen hebben een roodachtige tint, waardoor ze een natuurlijke warmte en veiligheid uitstralen. Als u uw appartement in een rustieke stijl wilt inrichten, kunt u walnoot vloeren kiezen. Hun diepe bruin creëert een gezellige sfeer die uw uitnodigt om te ontspannen.

Eik, dat niet voor niets een van de meest prominente houtsoorten op de markt is, wordt als bijzonder divers beschouwd. Eiken planken kunnen makkelijk geverfd worden en daarom vindt u ze ook in verschillende tinten. Beginnend met neutrale versies in beige tot stijlvolle varianten in grijsbruin. Met behulp vane en speciale verfmethode kunt u ook gerookte eik creëren. Maar niet alleen in het kleurenschema is er een visueel verschil tussen de houtsoorten—sommige materialen hebben een prachtig oppervlak, waardoor ze een uniek karakter krijgen.

Hardheid als aanwijzing voor de stabiliteit van uw parketvloer

Bij het kiezen van een vloerbedekking speelt niet alleen het uiterlijk een belangrijke rol. In dit geval is de mate van hardheid van parketvloeren erg belangrijk, omdat dit de duurzaamheid bepaalt. Dit wordt bepaald in een speciaal proces waarbij een stalen bal op de vloer valt en de resulterende indruk wordt gemeten. Een formule wordt gebruikt om de zogenaamde Brinell-waarde te berekenen, die is genoemd naar de uitvinder van het proces, Johan August Brinell.

U kunt de Brinell-waarde gebruiken voor oriëntatie, als u op zoek bent naar een geschikte vloer voor een specifieke plek. Voor zwaar gebruikte gebieden zoals de hal worden alleen robuuste houtsoorten, zoals essen of eiken overwogen. De hoge dichtheid van het materiaal voorkomt dat de planken aan de belastingen meegeven en heeft daarom voor een lange levensduur. Als de stressintensiteit niet zo hevig is, kunt u zonder aarzeling andere, minder harde houtsoorten zoals noten of kersenbomen gebruiken. Met dennenhout krijg je de ideale kandidaat voor de slaapkamer: het zachte hout vleit de voeten bij elke stap. Omdat de pijnboom afkomstig is uit geselecteerde berggebieden in Oostenrijk, is deze alleen beschikbaar in geselecteerde collecties zoals Weitzer Parkett, die wordt gekenmerkt door hoogwaardige planken van Oostenrijkse oorsprong.

Meer comfort door het kiezen van het juiste houttype

Weitzer Parkett Performance

De verschillende aard van de natuurlijke materialen wordt ook weerspiegeld in een andere technische eigenschap - de thermische geleidbaarheid. Deze functie geeft een indicatie van hoe goed de vloer warmte geleidt. Wat aanvankelijk vrij klein lijkt, wint snel aan belang als het gaat om het gebruik van verwarmingssystemen. Want om een ​​vloerverwarmingssysteem effectief te kunnen gebruiken, mag de thermische weerstand niet te hoog zijn. Ook in deze categorie kan de eik punten scoren, die de gegenereerde temperatuur betrouwbaar op het oppervlak kunnen bereiken. Daarnaast zijn ​​materialen zoals kers en walnoot ook goed te combineren met vloerverwarming. Hun warme uitstraling harmonieert goed met de behaalde temperatuur. Ongeacht uw keuze, controleer altijd de instructies van de fabrikant, zodat het geïnstalleerde verwarmingssysteem de planken niet beschadigt.

We hopen dat u inzicht krijgt in de diversiteit van de natuur en de voordelen van de verschillende houtsoorten. Als u een indruk wilt krijgen van de vele beschikbare varianten, neem dan een kijkje in onze online shop. Als u vragen heeft over ons assortiment, staan wij tot uw beschikking. Schrijf gewoon een kort bericht met behulp van ons contactformulier en we helpen je graag!

Tot de volgende keer! Uw team van BRICOFLOR, de nummer 1 voor wand & vloerbedekkingen!