Unsere Vorteile
  • Alle Prijzen incl. BTW
  • Beste prijsgarantie
  • Sampleservice
  • Gratis sampleservice
  • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Algemeen

Tapijt: natuurlijk of synthetisch?

Een tapijt is een echte allrounder. Maar afhankelijk van de materialen, verschillen de functionele eigenschappen en het uiterlijk van het tapijt. Welk tapijt is geschikt voor uw behoeften?

Een tapijt bestaat uit verschillende lagen, waarbij de bovenste laag - ook wel de slijtlaag genoemd - verantwoordelijk is voor het uiterlijk en de functionele eigenschappen. Dit kan uit verschillende vezels bestaan. Kortom, men onderscheidt synthetische en natuurlijke vezels met betrekking tot de materialiteit van de slijtlaag van tapijten, die elk kunnen worden onderverdeeld in verschillende materialen. In dit artikel hopen we u kennis te laten maken met de voor- en nadelen van synthetische en natuurlijke tapijten en u te helpen bij het kiezen van uw tapijt.

Tapijt: een echte alleskunner

Een tapijt biedt enkele voordelen. In tegenstelling tot laminaat hoeft u niet te worstelen met krassen of eigenaardigheden en kunt u bovendien verwarmingskosten besparen dankzij de warmte-isolerende eigenschappen. En dat niet alleen, want een tapijt zorgt voor een perfecte loopvoet en een aangenaam gevoel op blote voeten. Een tapijt houdt de warmte in de kamer, dempt akoestische geluiden en biedt de ideale feel-good-factor.

Of het nu in de woonkamer of in een commercieel gebouw is - een tapijt is in principe een goede keuze. In tegenstelling tot vele, is een tapijt hypoallergeen, omdat het stof vasthoudt en het alleen vrijgeeft bij het stofzuigen van de stofzuiger.

Terug naar de natuur: tapijt van natuurlijke vezels

Een tapijt van natuurlijke vezels valt vooral op door duurzaamheid, omdat een tapijt van natuurlijke materialen er niet alleen heel natuurlijk uitziet, maar ook uit recyclebare materialen van de natuur bestaat. Hier maakt men onderscheid tussen materialen van dierlijke en plantaardige oorsprong. U kunt bijvoorbeeld tapijten vinden van sisal, hennep of zijde, maar ook geitenhaar of wol. Gemeld moet worden dat niet alle tapijten met natuurlijke vezels geschikt zijn voor vloerverwarming.

Tapijt gemaakt van natuurlijke vezels van dierlijke oorsprong

U hoeft zich geen zorgen te maken over het welzijn van de dieren als het gaat om vloerbedekking gemaakt van natuurlijke vezels van dierlijke oorsprong, want in onze online winkel vindt u vloerbedekking van dierlijke oorsprong alleen van levende en gelukkige dieren. Dierlijke natuurlijke vezels zoals van schapen of geiten hebben het voordeel dat ze warmte zeer goed kunnen opslaan. Het smaakvolle Tretford-tapijt biedt bijvoorbeeld comfort en langdurige warmte. De natuurlijk schoonheid van het tapijt komt van de Mongoolse kasjmiergeiten.

Eerlijke veehouderij wordt weerspiegeld in de waarde van het tapijt. Wollen tapijten zijn vuilafstotend en ademend vanwege de natuurlijke robuustheid van natuurlijke vezels en ook geuren worden afgewezen door het natuurlijke tapijt. De natuurlijke tapijten van dierlijke oorsprong zijn verkrijgbaar met grovere lussen voor een rustieke landelijke stijl of zijn ideaal als velours tapijt voor de woonkamer, kinderkamer of kantoor omdat de tapijten gemaakt van dierlijke natuurlijke vezels zeer veelzijdig zijn. Daarnaast maken de natuurlijke allrounders ook indruk door een geluidsisolatie en voet verwarmende eigenschappen.

Tapijt gemaakt van natuurlijke vezels van plantaardige oorsprong

Met een tapijt van natuurlijke vezels van plantaardige oorsprong hebt u een bijzonder milieuvriendelijk en duurzaam tapijt, omdat de grondstoffen worden verkregen uit hernieuwbare bronnen. Vanwege de verschillende structuren en eigenschappen van de planten waaruit ze worden verkregen, zijn de tapijten gemaakt van verschillende plantaardige vezels met zeer verschillende eigenschappen, waarvan sommige hier kort worden beschreven.

Tapijt gemaakt van katoen

In tegenstelling tot wollen tapijt, is een katoenen tapijt gemaakt van plantaardige en niet-dierlijke vezels. Daarom is dit type tapijt ook geschikt voor wanneer er allergieën voor huisdieren zijn. Een katoenen vloerkleed is een klassieker onder natuurlijke vezelkleden en niet voor niets. Dankzij de thermo-regulerende eigenschappen biedt het tapijt een ideaal binnenklimaat. Omdat een katoenen tapijt gemakkelijker te verven is dan een tapijt van natuurlijke dierlijke vezels, heeft het ook een rijke selectie aan kleuren en texturen.

Natuurlijk tapijt: vloerbedekking gemaakt van sisal, linnen, bamboe en jute

Andere plantaardige vezels zoals sisal, linnen, bamboe of jute maken een tapijt heel bijzonder. Met de smaakvolle tapijten gemaakt van natuurlijke vezels kunt u de natuur direct in huis brengen en genieten van een ontspannen sfeer.

De natuurlijke vezels van een sisaltapijt zijn afkomstig van een agavesoort die al enkele eeuwen wordt gebruikt. Sisal wordt gekenmerkt door extreme robuustheid, veerkracht en belooft u een bijzonder duurzaam tapijt dat zelfs kan worden gereinigd zoals het tapijt Adria  . Een sisal-tapijt kan flexibel worden gebruikt en komt, naast de klassieke natuurlijke kleuren, ook met moderne kleuren.

Jute of linnen tapijten maken ook indruk door hun uitstekende duurzaamheid. Hier heeft u het extra voordeel dat het tapijt niet vervaagt. Hier vindt u vaak natuurlijke kleuren die geschikt zijn voor zeer lichte en lichte interieurs zoals een Scandinavische look.

Tapijt gemaakt van synthetische vezels

Tapijten van synthetische vezels zijn iets goedkoper dan de versie van natuurlijke vezels, maar hebben enkele voordelen. "Synthetisch" betekent dat de vezels kunstmatig of chemisch worden vervaardigd. Dit betekent ook dat de vezels al tijdens de productie kunnen worden aangepast aan het specifieke gebruik. Een tapijt van synthetische vezels biedt bijvoorbeeld een rijke selectie kleuren, patronen, texturen en functionele eigenschappen. Een bijzonder voordeel van sommige synthetische tapijten is dat ze ook geschikt zijn voor buiten- of natte ruimtes zoals de keuken en de badkamer.

Tapijt gemaakt van polypropyleen

Een tapijt met een slijtlaag van polypropyleen is bijzonder goedkoop en robuust. Polypropyleen zorgt ervoor dat het tapijt waterbestendig is en wordt gekenmerkt door contactgeluidsisolatie en thermische isolatie. Bovendien vindt u hier een overvloed aan stijlen, kleuren en patronen en veelzijdige toepassingen. U kunt kiezen uit velours, lus, gegolfd velours, ruw of plat geweven en de garens zijn door geverfd zodat het tapijt bijzonder lichtbestendig is. De meeste polypropyleen tapijten zijn ook geschikt voor een ruimte met vloerverwarming.

Tapijt gemaakt van polyamide

Voor een tapijt met een slijtlaag van polyamide zijn er enkele extra voordelen, omdat dit type tapijt een nog betere robuustheid heeft. Meubelafdrukken zijn geen probleem met dit vloerkleed, omdat het vloerkleed van polyamide herstelt van alle ontberingen omdat het een hoge duurzaamheid heeft. Ook de meeste tapijten van dit type zijn geschikt voor ruimtes met vloerverwarming en hebben een ideaal contactgeluid en warmte-isolatie. Omdat het oppervlak van een tapijt van polyamide geverfd is, hebt u nog meer mogelijkheden voor creatief en kleurrijk interieurontwerp - op kantoor of thuis.

Ruimte voor een smaakvol interieur: het juiste tapijt voor elke kamer

De verschillende soorten tapijt of zelfs garens en vezels zijn elk geschikt voor verschillende toepassingsgebieden en ruimtes. De tapijten gemaakt van natuurlijke vezels zijn vooral geschikt voor gezellige woonkamers of slaapkamers in landelijke stijl of Scandinavische stijl. Het natuurlijke uiterlijk kan worden gecombineerd met andere natuurlijke materialen, lichte stoffen en heldere kleuren. Maar ook meer extravagante stijlen zoals een Aziatische look kunnen worden gerealiseerd met de stijlvolle, natuurlijke tapijten.

De synthetische tapijten zijn niet alleen voor thuis, maar zijn ook voor commerciële ruimtes zoals hotels, cafés, restaurants of kantoren. Aangezien een tapijt met een slijtlaag van polyamidevezels het beste herstelt van opdrukken, is het bijzonder goed geschikt voor de commerciële sector of kantoren en is geschikt voor rolstoelen. Maar ook voor de kinderkamer zijn synthetische tapijten in alle favoriete kleuren van de wereld beschikbaar om vrij te spelen en te ontdekken.