Close icon

Slijtlagen—wat het is en wat je moet weten!

vrijdag 17 augustus 2018

Veel klanten hebben er moeite mee om te bepalen welke slijtlaag dikte het beste bij ze past. Meestal is de term "slijtlaag" onbekend. in deze blog wordt uitgelegd wat de slijtlaag inhoudt, wat de beste keuze is voor u en nog veel meer. Mochten er nog vragen zijn dan kunt u gerust even bellen of e-mailen naar BRICOFLOR!

Wat is een slijtlaag nou eigenlijk?

De slijtlaag is het bovenste oppervlak wat de vloer bescherming biedt tegen krassen, vlekken etc. De slijtlaag is meestal een doorzichtige laag bovenop uw vloer, die de eigen kleur van de vloer aanhoudt en onderhoudsgemak biedt. Elke vloer kan een verschillende slijtlaag dikte hebben. De een dikker dan de ander. Zo heeft een massieve houten vloer een dikkere slijtlaag dan parketvloeren.

Het is natuurlijk voor iedereen van belang dat je mooie vloer niet al te snel slijt. Het slijten van je vloer kan verschillende factoren hebben. Slijtage ontstaat voornamelijk op de plekken die het meest intensief wordt gebruikt. Dit kunnen de looppaden zijn rondom meubels en vloerkleden. Op deze plekken zul je zien dat de vloer er minder mooi uit gaat zien na een bepaalde tijd.

Voordelen van een dikke slijtlaag

De dikte van de slijtlaag is belangrijk om te weten, omdat het in feite aangeeft hoe vaak een bepaalde vloer kan worden geschuurd. Hoe dikker de slijtlaag, hoe vaker de grond kan worden geschuurd. Het schuren van uw vloer moet alleen gebeuren als de vloer een heleboel slijtage, krassen, deuken etc. vertoont. Dit proces omvat een uiterst klein beetje van de slijtlaag te verwijderen om zo de krassen en deuken als het ware weg te schuren. Vervolgens zal er een “finishing coat” worden aangebracht om de vloer haar oorspronkelijke glans terug te geven

Wanneer uw vloer geschuurd wordt, wordt er een klein gedeelte van de laagdikte van de slijtlaag verwijderd. Een vloer met een zeer dunne slijtlaag kan niet meerdere malen worden geschuurd, omdat dit ervoor zorgt dat de slijtlaag verdwijnt. Bij een vinylvloer is de slijtlaag een transparante PVC-laag. Bij een parket is het een beschermende vloeistof.

Slijtlaag bij vinyl vloeren

Alle merken vinyl vloeren hebben een slijtlaag. De slijtlaag staat vaak gelijk aan de levensduur en krasbestendigheid van de vloer. Natuurlijk staat de levensduur van de vloer ook in verband met het gebruik en het onderhoud. Zodra u door de slijtlaag heen bent komt u in de dessin laag. Als u hier in zit zal een kras zichtbaar zijn. Hoe dikker de slijtlaag, hoe beter uw vloer tegen krassen kan. Hieronder staat een overzicht van de verschillende soorten slijtlaag diktes

  • 0,20 mm: Mild huishoudelijk gebruik.
  • 0,30 mm: Normaal huishoudelijk gebruik.
  • 0,40 mm: Normaal huishoudelijk en licht projectmatig gebruik.
  • 0,55 mm: Redelijk tot zwaar huishoudelijk gebruik en Projectmatig gebruik.
  • 0,70 mm: Zwaar huishoudelijk / Zwaar projectmatig en industrieel gebruik.

Slijtlaag bij massief houten vloer

De slijtlaag van een massief houten vloer komt veelal door zand en vuil dat gaat schuren over de top- en beschermlaag van de vloer. Massief hout bestaat zoals de naam al doet vermoeden voor 100% uit één stuk van hetzelfde materiaal.

Gerflor Senso Lock 20

Massief hout is een product wat uitzet en krimpt als het blootgesteld wordt aan bepaalde factoren, zoals vochtigheid. De planken kunnen hierdoor afzonderlijk van elkaar uitzetten en krimpen. Door de dikte kan de slijtlaag vaker geschuurd worden om de vloer weer als nieuw te krijgen.

Welke slijtlaag dikte past bij u?

Om te beslissen over de beste slijtlaag, moet u eerst bepalen hoe de vloer gebruikt wordt. Heeft u huisdieren of kinderen, is het handig om te kiezen voor een dikkere slijtlaag. Heeft u een ruimte die een hoge weerstand tegen krasse en slijtage moet hebben, is het ook handig om te kiezen voor een dikkere slijtlaag.

Terug naar posts