Unsere Vorteile
  • Alle Prijzen incl. BTW
  • Beste prijsgarantie
  • Sampleservice
  • Gratis sampleservice
  • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Algemeen

Wilt u duurzaam tapijt? Hier moet u op letten!

Ze zijn prachtig, pluizig en houden uw voeten warm – tapijt zal weer een van de favorieten worden in 2019 als het aankomt op knus interieur ontwerp. De geschiedenis van tapijten dateren tot enkele eeuwen voor Christus. Ze zijn al zeer lang geliefd en bekend in het Midden Oosten ten opzichte van Europa. De meest bekende vorm van tapijt komt op rol geleverd, en deze vorm was bekend geworden in de jaren ’50. Maar een relatief nieuwe vorm van tapijt genaamd tapijttegels zijn de producten waar we het in deze blog over zullen hebben.

 

In dit artikel zullen we wat meer inzicht geven over de verschillende pool materialen hebben en zullen we enkele aanbevelingen doen zodat u het juiste tapijt voor u kunt vinden.

Polyamide: veilig en sterk materiaal voor de pool van het tapijt

Voor elk materiaal,  is de toplaag of terwijl de slijtlaag doorslaggevend als het gaat om het uiterlijk en functionaliteit. Voor tapijt hebben de vezels mogelijk een natuurlijke origine, zoals katoen, wol of kokos.

Hiernaast zijn er ook nog synthetische vezels, zoals polyamide, polyester of polypropyleen. Deze hebben als voordeel, ten opzichte van natuurlijke vezels dat ze vochtbestendig zijn en zeer sterk, taai en stug zijn. Ook is er een goede chemische resistentie. De synthetische vezels hebben een uitstekende resistentie en behoudt haar kleuren zeer goed, hierdoor is het dé perfecte materiaal voor tapijten. De uitstekende eigenschappen zijn ook gereflecteerd in de prijs - voor de producten gemaakt van dit materiaal, zal je iets dieper in de buidel voor moeten tasten.

Balsan Signature Collectie

Pooldichtheid als doorslaggevende factor

De hoger de dichtheid van het materiaal van een tapijt, de hoger het aantal polen, des te hoger de kwaliteit is van een tapijt. Maar ook het type garen wat gebruikt is, is een factor die bijdraagt aan de uiteindelijke kwaliteit van een tapijt. Langere garen, die hoogpolig heten, worden niet dicht gewoven. Dit kan invloed hebben op hoe het tapijt eruit gaat zien. Als het om robuustheid gaat dan zijn kortere garen waar u naar op zoek bent. In getallen: een verhouding van 1 tot 10 is niet zo goed als een verhouding van 5 tot 64, dit komt doordat ze een minder dichte oppervlakte laag hebben. Een hogere dichtheid betekent dat het comfort hoger is, tapijten met een lage dichtheid zijn beter geschikt voor gebruik met rolstoelen.

Gewoven of getuft?

De twee meest voorkomende productie methodes zijn geweven en getuft. In de eerst genoemde worden twee garensystemen gebruikt voor de productie. De ene wordt gebruikt als de drager en de andere wordt van de ene zelfkant dwars over de gewoven breedte getrokken.

Bij tuften worden de garen aangebracht met behulp van naalden in het basis materiaal gemaakt van textiel of fleece. De naalden worden over de breedte van de vloerbedekking verdeeld en steken door het basis materiaal tegelijkertijd. Voordat de naalden weer worden terug getrokken, worden de garen op hun plaats gehouden door klemmen. Dit creëert lussen (tuften) bovenop het getufte materiaal, op deze manier wordt er een luspool tapijt gemaakt. Als de lussen gesneden worden met een mes, dan wordt er suède gemaakt.

Naaldvilt, velours, of lus tapijt? – welke tapijt is de meest stevige?

Vilt is een textiel gemaakt van ongeordend, moeilijk te sorteren vezel materiaal en behoort niet tot gewoven textielsoorten. Het is zeer elastisch en resistent, hierdoor ontstaan er nauwelijks kreukels. Vilt werkt geluiddempend en als thermische isolatie. Hoge vuurbestendigheid is een andere eigenschap van vilt. Als het in contact komt met open vuur, dan zal het  materiaal pas vanaf ongeveer 320 graden verbranden. Dit is zeer goede eigenschap als het aankomt op goede tapijt vloerbedekkingen, omdat dit ervoor zorgt dat ze op zijn minst vlam vertragende klasse B1 hebben. Het materiaal heeft ook vochtafstotende eigenschappen, maar ook een hoge absorptie eigenschap. Dit zorgt ervoor dat het vloeistoffen kan vasthouden maar ook weer snel kan afstoten.

Velour tapijten zijn zeer zacht en pluizig. De bovenste laag bestaat uit lussen die zijn doorgeknipt.

AW Orion "30"

Lustapijten zijn gemaakt van polyamide en zijn de meest stevige en hebben zichzelf bewezen als een product met een zeer lange levensduur.

Lichtechtheid en duurzame oplossingen voor garen

De polyamide garen zijn van origine wit en worden gekleurd tijdens het productieproces. “Solution Dyed” is de naam die gegeven is voor de speciale manier waarop synthetische pigmenten worden toegevoegd aan kleur pigmenten op een manier waar ze niet worden opgelost, hierdoor vindt het kleuringsproces plaats binnen in het materiaal van de vezels. Door deze productie methode ontvangen de vezels een aantal positieve eigenschappen:

  • Betere UV resistentie
  • Bescherming tegen vervaging en verkleuring
  • Gegarandeerde lichtechtheid
  • Eenvoudig onderhoud
  • Verbeterde hygiëne

Dankzij deze uitstekende eigenschappen, en de textiel vloerbedekkingen met Solution Dyed vezels, kunt u deze vloer veilig leggen in ruimtes met speciale behoeftes.

Onze aanbevelingen voor u

Over het algemeen zijn de gebruikersklasse een groot probleem bij het kopen van tapijt. Voor intensief gebruikte commerciële gebruikersklassen (33), is het model Balsan Constellation “170 Persée” een zeer geschikt voorbeeld. De klasse 22 tapijten zijn ideaal bij het leggen voor particulier normaal gebruik. Het tapijt Pisa “001 slate gray” u kunt het leggen in uw woonkamer of eetkamer, maar ook bijvoorbeeld op haloverlopen van uw appartement. Ook de tapijten met Gebruikersklassen 23 & 32 zijn goed geschikt voor residentieel en commerciële ruimtes. Dit zijn onder andere vlam vertragende tapijten zoals de Balsan Carrousel “220 Mousse”.

U kunt gedetailleerde informatie over tapijten vinden in onze blog.

Als u verder nog vragen hebt over onze producten, dan zal onze vriendelijke klantenservice altijd beschikbaar zijn voor u, gebruik simpelweg ons contact formulier!