Zoeken naar search on website
Professioneel advies
+31(0)43-3020090
Maandag tot vrijdag: 08:30 tot 17:00
Help icon
CONTACT

Perzische vloerkleden

 Een Perzisch tapijt komt oorspronkelijk uit Iran en deze bijzondere stijl kan je tegenwoordig gemakkelijk in huis halen zonder daar te veel voor te betalen. Perzische vloerkleden worden gekenmerkt door de grote verscheidenheid aan kleuren en ontzettend gedetailleerde, interessante patronen verwerkt op het vloerkleed. Perzische kleden zijn afkomstig uit Iran, maar de stijlen en vormen in de patronen kunnen weer verschillen per regio. Wil je Oosterse sferen in huis halen? Dan gaat dat gemakkelijk met een Perzisch tapijt.

Geen filters geselecteerd

Geen producten gevonden!

Wijzig uw zoekcriteria en probeer het opnieuw. Als u nog steeds niets vindt, ga dan naar de Home pagina en probeer een van onze bestsellers!

Perzische vloerkleden: mystiek, opvallend maar toch klassiek en stijlvol

Er is geen twijfel mogelijk dat een Perzisch vloerkleed een uniek en opvallend item is voor in je woonkamer. Deze vloerkleden zijn bij vele mensen erg geliefd, omdat hij prachtig past in een klassiek, bohemian én modern interieur. Met een Perzisch vloerkleed haal je de Oosterse sferen en mystiek gemakkelijk in huis. Je hebt deze kleden in talloos veel verschillende kleuren en unieke patronen, en in een enorm formaat of juist lekker klein. Oorspronkelijk zijn de originele Perzische tapijten enorm duur, maar doordat deze prachtige kleden tegenwoordig ook in fabrieken worden geproduceerd zijn ze voor iedereen toegankelijk, zonder dat de authentieke uitstraling verloren gaat.

De kunst van Perzische tapijten

De originele Perzische tapijten worden gezien als ware vroege toegepaste kunst, die al eeuwenlang worden gemaakt in Perzië/Iran. Deze kleden werden van origine met de hand geknoopt, waardoor er soms wel jaren over één kleed kon worden gedaan. Er kunnen tegenwoordig ook Perzische kleden uit Pakistan of India komen, die dezelfde stijl hebben behouden als de kleden die uit Perzië komen. Een Perzisch vloerkleed is een substijl van de Oosterse vloerkleden. De kleden zijn te onderscheiden tussen nomadentapijten, dorps- en boerentapijten en ateliertapijten, die allemaal worden gekenmerkt door hun eigen stijl. De meest gebruikte materialen voor deze kleden zijn wol, zijde en katoen, en soms wordt ook jute gebruikt.

Perzische vloerkleden kunnen worden geweven zonder pool, in dit geval spreken we van kelims. Je vindt ook kleden die wel een pool in het weefsel hebben geknoopt die de bovenkant van het kleed vormt. De tapijten werden gemaakt met behulp van een weefgetouw, en het tapijtknopen werd handmatig gedaan. Hoe een kleed er uiteindelijk uit kwam te zien, was afhankelijk van hoeveel kettingdraden er per cm werden gebruikt. Hoe mee, hoe fijner het vloerkleed werd beschouwd. Per dag kan er maar zo’n 1,5 uur aan één tapijt worden gewerkt, omdat het zo’n arbeidsintensief werk is. Je kunt je dus wel voorstellen dat originele exemplaren erg duur zijn.

Perzisch, Marokkaans, Berber, Turks of Kelim vloerkleed?

Als je denkt aan het in huis halen van een Oosters vloerkleed, heb je de keus uit verschillende stijlen. Voor veel mensen zullen deze verschillende stijlen op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, maar de gedachte achter iedere stijl en specifieke patronen zijn erg anders voor iedere stijl. Oosterse tapijten zijn dus niet over een kamp te scheren. Dit zijn de verschillen tussen een Perzisch, Marokkaans, Berber, Turks of Kelim vloerkleed.

Een Perzisch vloerkleed en alle andere bovenstaande stijlen hebben overeenkomsten: ze doen allemaal denken aan het Nabije Oosten en aan 1001- nacht sferen. Allemaal even mystiek, kleurrijk en met gedetailleerde patronen. De Perzische variant komt uiteraard uit Perzië, maar een Marokkaans tapijt komt uit Marokko en heeft vaak iets minder gedetailleerde patronen. Een substijl van de Marokkaanse tapijten is dan het laagpolige Berber tapijt, wat werd gemaakt door berbers in het Midden-Atlas Gebergte. Turkse vloerkleden lijken wel weer erg op de Perzische kleden, met het verschil dat de verhoudingen van de patronen wat kunnen verschillen. Een kelim vloerkleed is dan weer een kleed dat uit verschillende landen in het Oosten en de Balkan kan komen, gekenmerkt door het niet gebruiken van polen en de vaak geometrische vormen.

Een Perzisch kleed voor verschillende ruimtes

Een kleed in Perzische stijl is geschikt voor allerlei ruimtes in huis. Zo’n vloerkleed is vooral geliefd in de woonkamer: een grote variant is dan uitermate geschikt om in de zithoek te leggen als echte eyecatcher. Een Perzisch kleed is heerlijk zacht en staat vaak mooi in combinatie met andere decoraties als kaarsen en sierlijke kussens. Deze vloerkleden hebben een warme en uitnodigende uitstraling: een echte aanwinst voor in de woonkamer en sociale ruimtes. Maar ook in de slaapkamer is dit een prachtig kleed, net zoals in een kantoorruimte die wel een bijzonder detail kan gebruiken.

Perzische vloerkleden koop je bij Bricoflor

Bricoflor heeft een ruim assortiment aan Perzische vloerkleden in de webwinkel. Deze vloerkleden geheel in de klassieke, sierlijke Perzische stijl zijn een echte aanwinst en een echte eyecatcher voor welke ruimte dan ook in huis. De tapijten zijn van hoogwaardige kwaliteit en hebben scherpe prijzen, dus zoek niet meer verder!

+ lees meer