Lente-uitverkoop verlengd: Alleen nog tot 31/05/2025 - tot 70% korting in veel categorieën!

Leider haben wir aktuell technische Probleme mit unseren Produktseiten. Wir arbeiten an einer Lösung und sollten ab circa 16.30 Uhr wieder vollständig erreichbar sein.

Close icon

Het plafond behangen – mik hoog met behang!

Iemand is een plafond aan het behangen.

Plafonds worden steeds vaker gebruikt voor effen behang en behang met patronen. In tegenstelling tot witte muurverf geeft behang op het plafond warmte en gezelligheid. Het is ook akoestisch zinvol om het plafond te behangen. Het hoeft niet altijd houtsnipperbehang te zijn. Wolkbehang of effen vliesbehang met een textiellook zijn populaire keuzes voor het plafond.

In dit artikel leggen we uit hoe je je plafond kunt behangen. Waar moet je rekening mee houden, wat zijn de moeilijkheden en welk behang is geschikt?

Het plafond behangen: Welk behang is geschikt?

In theorie kan al het behang dat op de muur kan worden aangebracht ook op het plafond worden behangen. De stappen die op de muur geen probleem zijn, zijn echter veel bewerkelijker bij het behangen van het plafond. Als algemene regel geldt dat je je plafond alleen in teamverband moet behangen. Het is bijna onmogelijk om het alleen te doen. Je moet altijd van tevoren bedenken welk effect je wilt bereiken. Behang met patronen wordt steeds populairder voor plafonddesign. Lucht- en wolkenmotieven zijn bijzonder populair voor kinderkamer- of slaapkamerbehang. Materiaalimitaties zoals stucbehang of houtdecors zijn populair voor behang in de woonkamer.

Behang met akoestische panelen is ook ideaal voor het ontwerp van het plafond. Kies subtiele kleuren en stem het ontwerp af op de rest van de inrichting. Een te gedurfd patroon in een felle kleur kan de kamer benauwend doen aanvoelen en je het gevoel geven dat het plafond op je hoofd valt. Veel fabrikanten bieden een breed assortiment beschilderbaar behang voor plafonds. Deze effen witte vliesbehangsoorten zijn er in elke denkbare textuur en kunnen in elke denkbare kleur worden geverfd.

Een woonkamer met een moderne fauteuil, waarachter een beschilderbaar behang hangt.
Het beschilderbare Meistervlies behang is ook geschikt voor het plafond.

De beste keuze: vliesbehang voor het plafond

In theorie kun je het plafond zowel met papierbehang als met vliesbehang behangen. Omdat het echter niet zo eenvoudig is om papierbehang op muren aan te brengen, raden we aan om vliesbehang te kopen. Behang met een vliesrug is iets duurder, maar je kunt het direct op de muur aanbrengen. Dit betekent dat zelfs fotobehang met een vliesrug relatief eenvoudig aan te brengen is op het plafond.

Papierbehang daarentegen moet in het plaksel worden gedrenkt. Het vochtige papierbehang is zwaar en scheurt gemakkelijk, wat een zenuwslopende onderneming kan zijn als je het boven je hoofd aanbrengt. Plafondbehang heeft daarom meestal een vliesrug. Nog een voordeel: indien nodig kan het oude vliesbehang gewoon in één stuk droog van het plafond verwijderd worden.

Een wolkenbehang achter een zwarte plank met moderne decoraties.
Het 399856 designerbehang van Michalsky Living is ook geschikt voor een spannend plafondontwerp.

Belangrijke stappen voor het behangen van het plafond

Of het nu gaat om normaal behang of fotobehang voor het plafond: voordat je het plafond kunt behangen, moet het worden “voorbereid”. Net als bij de muur moet het behang worden aangebracht op een zo schoon, droog en vlak mogelijk oppervlak. Als het plafond erg oneffen is, is het daarom raadzaam om egalisatiemiddel te gebruiken om een glad oppervlak te creëren. Plafondlampen benadrukken oneffenheden vaak op een bijzonder onaantrekkelijke manier. Idealiter moet je het geëgaliseerde plafond opnieuw schuren met schuurpapier.

Voor een perfect resultaat is het ook aan te raden om een behangprimer op de muur aan te brengen. Deze is gemakkelijk kant-en-klaar te koop in flessen of bussen en wordt met een kwast (plafondborstel) gelijkmatig over het plafond verdeeld. Het gebruik van behangprimer zorgt voor een optimale absorptie. Als het oppervlak te absorberend is, wordt de pasta te snel opgenomen. Als het plafond niet voldoende absorberend is, wordt de gewenste hechting tussen pasta en behang niet bereikt. Overweeg daarom ook om het plafond voor te strijken met behangprimer. Houd er wel rekening mee dat diepe primer goed moet drogen voordat je het plafond kunt behangen.

Drie foto's van de oppervlaktevoorbereiding voor het behangen van het plafond. Op de eerste foto wordt een muur in de grondverf gezet, op de tweede foto staat een ladder en op de derde foto wordt een muur geëgaliseerd.
Net als bij het behangen van muren moet de ondergrond vrij zijn van oud behang, glad, schoon en droog zijn en een optimaal absorptievermogen hebben.

Het plafond behangen - stap voor stap

Zodra het plafond droog, glad en schoon is en een optimaal absorptievermogen heeft, kun je beginnen. Zorg dat je hulp krijgt. Er zijn twee mensen nodig om een plafond te behangen! Houd de ramen dicht tijdens het behangen, voorkom tocht en zet de verwarming uit. De plafondlamp moet worden gedemonteerd en ter bescherming worden afgedekt met plakband. Voor je eigen veiligheid moet je altijd de zekeringen verwijderen! De perfecte kamertemperatuur om te behangen is ongeveer 18 tot 22°C. Om het plafond te behangen, heb je naast je patroon- of eenkleurig behang de volgende onderdelen nodig:

  • Behangtafel voor het gemakkelijk snijden van de behangpanelen. In geval van twijfel kan het snijden ook op een grote tafel of op de vloer gebeuren.
  • Ladder voor het behangen van het plafond.
  • Liniaal, potlood en schaar om de behangpanelen op maat te knippen.
  • Waterpas voor de exacte positionering van de eerste strook.
  • Plaksel: Raadpleeg de bijsluiter voor de benodigde hoeveelheden.
  • Emmer, stok en kraanwater om de pasta te mengen. Als je in etappes gaat behangen en niet meteen het hele pak nodig hebt, raden we ook aan om een keukenweegschaal te gebruiken om de exacte hoeveelheid poeder te bepalen.
  • Kwast of pastaroller voor het aanbrengen van de pasta. Veel professionals geven de voorkeur aan een roller voor een gelijkmatige applicatie. Het heeft ook het voordeel dat je hem op een telescoopstang kunt zetten. De meeste huishoudens hebben echter al een plafondborstel (kwastje). Gebruik het gereedschap waarmee je het beste kunt werken. Gebruik een verfkwast voor hoeken en randen.
  • Behangkwast voor het gladstrijken van het behang.
  • Naadroller (optioneel) voor het gladstrijken van de naden tussen de banen.
  • Snijmes om overtollig behangmateriaal af te snijden.
  • Snijrail (optioneel) voor het netjes afsnijden van de muurranden.

De perfecte start: plaats de eerste behangstrook correct

Omdat muren meestal niet recht zijn, moet voor de eerste baan een richtlijn op het plafond worden getekend. Dit zorgt ervoor dat alle banen recht zijn. Als algemene regel geldt dat je altijd aan de raamkant van een kamer moet beginnen met behangen en de banen in de richting van het licht moet behangen. Teken met een potlood een hulplijn op het plafond om een vlak te creëren dat een paar centimeter smaller is dan de behangbaan.

Een afbeelding van een plafond van gipsplaat waarop een richtlijn is getekend voor het behangen.

Een standaard Euro rol is meestal 53 cm breed, dus de richtlijn kan hier op een afstand van ongeveer 50 cm worden getrokken. De behangbanen moeten altijd met een overstek naar de muur worden behangen, zodat een gladde snede aan de muurrand mogelijk is. Gebruik een liniaal en waterpas en teken een paar punten op het plafond op verschillende hoogtes met tussenruimtes van 50 cm, die je vervolgens kunt verbinden met de liniaal. Deze lijn gebruik je later om de eerste strook behang aan te brengen. Je kunt ook werken met een krijtlijn die je met spijkers aan de tegenoverliggende zijden van de kamer bevestigt.

1. Plaksel mengen en behangpapier op maat snijden

Meng de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de behangpanelen op maat van het plafond en voeg een paar centimeter toe. Het overschot op de muur kun je later netjes afsnijden met een stanleymes. Als je voor een voorbeeldbehang hebt gekozen, noteer dan de eventuele offset. Als je hebt gekozen voor een behang met een verspringing, moeten de behangpanelen in de aangegeven verspringing worden geplaatst. (Zo breng je herhalingsbehang aan!) Bij behang met een rechte rand wordt het patroon altijd op dezelfde hoogte doorgezet.

Rol de afgewerkte behangstroken op met de achterkant naar buiten.

Een rol houtsnipperbehang ligt op een houten behangtafel.

2. Breng plaksel aan op het plafond en plaats de behangstrook

Gebruik de plafondborstel of de plakroller om het plaksel zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen op het gebied waar de eerste strook behang moet komen. Plak nog niet het hele plafond, anders droogt het behang voortijdig op. Je kunt ook een verfkwast gebruiken om het plaksel in hoeken en randen te verdelen.

Je kunt jezelf en je behangpartner het beste op twee ladders achter elkaar plaatsen. Rol de eerste strook behang een beetje uit en leg deze precies op je geleidelijn. Dankzij de ruime snit kun je een kleine overlapping laten aan de randen van de muur.

Op het plafond is houtsnipperbehang aangebracht.

3. Als een team: rol het behang uit, strijk het glad en behang kont tegen kont

Druk de behangstrook stevig in de rand van de muur en strijk de behangstrook geleidelijk met een behangborstel glad op het plafond. Zodra je vanuit jouw positie niet meer bij de rol kunt, neemt je behangpartner de rol van achteren over, jij strijkt de behangstrook weer glad en je partner zorgt ervoor dat deze precies in lijn ligt met de geleidelijn terwijl de rol verder wordt uitgerold. Vliesbehang kan meestal heel gemakkelijk worden gecorrigeerd en gepositioneerd. Ga door met afwisselen, waarbij de ene persoon de rol behang vasthoudt en positioneert terwijl de andere de baan gladstrijkt. Strijk van binnen naar buiten glad om luchtbellen te voorkomen.

De volgende strook moet precies tegen de eerste strook worden aangebracht nadat je de pasta voor de volgende strook hebt aangebracht. Voor foto- en patroonbehang is het essentieel om het vervolg van het patroon te volgen. Ga op dezelfde manier te werk als bij de eerste strook. Veeg overtollig plaksel weg met een vochtige doek of spons.

4. Behang het plafond en let op de plafondlamp!

Als je bij de plafondlamp bent, is het een goed idee om met een potlood een gat in het plafondbehang te tekenen op het betreffende punt. Met een schaar en een vierkant kun je dan in de zijkant van het behang knippen en de kabel in de opening leggen. Vervolgens kun je de twee kanten van het gat weer aan elkaar lijmen, kont tegen kont.

Een plafond met houtsnipperbehang vanuit het perspectief van de kikker. De uitsparing voor de lamp is aangegeven op de plafondlamp.

5. Laatste stappen in het behangen van het plafond

Je kunt een naadroller gebruiken om de overgangen tussen het behang weer te corrigeren.

Het overhangende behang op de muren kan het beste worden afgesneden met een stanleymes als het plaksel een beetje maar nog niet helemaal droog is.

Iemand is een plafond aan het behangen.

Conclusie

Als je het plafond wilt behangen, moet je een behangpartner aan je zijde hebben. Als je voor vliesbehang hebt gekozen, is het behangen niet veel moeilijker dan bij een muur, maar behangen boven het hoofd is natuurlijk wel bewerkelijker. Bij het behangen van het plafond is het ook belangrijk dat de eerste strook precies geplaatst wordt. Na de eerste of tweede strook ben je vaak al goed geoefend. Het plafond van een kamer kan dan vaak al in een uur behangen worden.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen met het behangen van je plafond. Het juiste plafondbehang vind je bij BRICOFLOR, de muur- en vloerexperts.

dinsdag 29 april 2025

Terug naar posts