Unsere Vorteile
  • Alle Prijzen incl. BTW
  • Beste prijsgarantie
  • Sampleservice
  • Gratis sampleservice
  • Grootste aanbod online

Wij zijn Europa’s grootste online handelaar voor vloeren, wanden en plafonds. Wij zijn trots om te zeggen dat we sinds 2007 u de beste prijzen en eersteklas service kunnen aanbieden.
Naar BRICOFLOR Webshop
Algemeen

PVC Kliklaminaat – tips & tricks voor het leggen van vinyl kliklaminaat

Voor degene die op zoek zijn naar een geschikt installatie systeem, die zelfs amateur vakmannen zonder problemen kunnen gebruiken, zullen snel stuiten op de klik mechanisme. Maar wat moet u in gedachte nemen bij de voorbereiding en uitvoering? Wij zullen u in dit artikel uitleggen wat u in gedachte moet houden om uw nieuwe design vloer te kunnen realiseren. Het volgende laat zien hoe u fatsoenlijk een PVC kliklaminaat vloer moet leggen.

De installatie van een klassiek klik pvc vloer – uitgelegd aan de hand van Wineo 400 Click

Bij het leggen van vinyl laminaat zijn er verschillende varianten te vinden. De meest gebruikelijke klik mechanisme wordt gekarakteriseerd door het feit dat er onderliggen een soort hef mechanisme is onder het paneel ervoor. Bijvoorbeeld, de PVC kliklaminaat van Wineo 400. Wees ervan verzekerd dat u de vloer met een goede hoek legt, anders loopt u het risico om de klik verbinding te beschadigen. De plank wordt zachtjes aangeduwd tot dat het naadloos past ten opzichte van de vorige plank. Wanneer het einde van de rij is bereikt, dan moet het laatste vloerdeel meestal op lengte gesneden worden.

Wineo 400 Wood Multi-Layer "Inspiration Oak Clear" Wineo 400 Wood | Multi-Layer "Inspiration Oak Clear"

De eerste stappen voor het legen van uw PVC kliklaminaat vloer

Voordat u daadwerkelijk begint met het leggen van de vloer, zijn er een aantal voorbereidingen die u moet treffen voor u kunt beginnen met het leggen van de vloer. Ten eerste, is het zeer belangrijk dat de vloerdelen minimaal 24 uur kunnen acclimatiseren aan de ruimte. Als u ze opslaat in uw garage of een ander relatief koele plaats opslaat, en vanuit daar onmiddellijk begint met leggen van de vloer, dan kan dit leiden tot lelijke vervormingen aan uw gloednieuwe vloer. PVC vloeren zetten namelijk met hitte enigszins uit, hierdoor is het mogelijk dat er barsten ontstaan als u onvoldoende tijd heeft gegeven aan de vloeren om te acclimatiseren aan de kamer. Dus geef uw PVC kliklaminaat voldoende tijd om zich aan te passen aan uw kamer! Het beste is om de panelen in kleine stapels naast elkaar in uw kamer te leggen. Hierdoor is er voldoende ruimte dat ze zich kunnen uitzetten tot hun maximale grootte.

Benodigd materiaal voor een optimale installatie

Om ervoor te zorgen dat u niet op het laatste moment naar de bouwmarkt hoeft te gaan, zullen we hier even een lijstje samenstellen met de meest belangrijke materialen. Het leggen van pvc laminaat vereist maar enkele gereedschappen. Een mes is vereist voor het snijden van de planken. Het komt namelijk vaak voor dat u bij het einde van de rij de planken moet bijsnijden, daarom is het handig om een mes bij de hand te hebben. Hiernaast is het hebben van een rubberen hamer ook zeer handig om te hebben, hiermee kunnen de planken aan elkaar bevestigd worden zonder ze te beschadigen. Een hoek en een liniaal zijn ook aan te raden om nauwkeurig de panelen te kunnen snijden.

Voorkom problemen met een waterpas

Als de PVC laminaat wordt gelegd op een oneven grond, dan is het belangrijk om erachter te komen of de door u gekozen PVC vloer hiervoor geschikt is. Sommige vinyl laminaat soorten kunnen eenvoudig gelegd worden op oneven oppervlakken dankzij de ondersteunende draagplaat, anderen zijn hier minder geschikt voor. Als u een vloer heeft gekozen die hier niet geschikt voor is maar u wilt deze toch leggen, dan moet u de ondergrond eerst egaliseren voordat u de vloer gaat leggen. Ongeacht de situatie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondervloer vrij is van stof en andere vuildeeltjes.

Alles perfect in harmonie – de juiste hoek naar lichtinval

Om een optimaal resultaat te behalen, moet men ook denken aan lichtinval van de ruimte. De panelen moeten met de lange zijde in de richting van het licht worden gelegd. Dit zorgt voor een harmonieuze atmosfeer in de ruimte.

Verwijder de beschermende folie van de ondervloer mat

Als uw ondervloer folie heeft, verwijder het dan stuk voor stuk tijdens het leggen van de vloer. De panelen moeten geplaatst worden op de vloer zonder folie. U doet er verstandig aan om slechts een folie per keer te verwijderen en vervolgens onmiddellijk de pvc laminaat erover heen te leggen. Hierdoor wordt de mat beschermd tegen schade en vuil terwijl u aan het leggen bent.

Op naar de panelen – het leggen kan beginnen!

U bent nu goed voorbereid om te beginnen met het leggen van de PVC kliklaminaat. Maar, voordat u begint met het duwen van de planken tegen de muren aan, moet u wel wat ruimte van enkele millimeters tot aan de muur laten. Om een uniform resultaat te behalen kunt u gebruik maken van afstandswiggen, deze hoeft u niet per sé aan te schaffen, maar u kunt ook gebruik maken van reststukken van vloerdelen die u heeft van het leggen van uw vloer. Om ervoor te zorgen dat in de eerste rij niet al te grote verschillen ontstaan, is het de moeite waard om de eerste paneel van de tweede rij te bevestigen aan de eerste rij. Om dit te doen, druk de lange zijde van de plank met een hoek van 30 graden naar voren en druk het lichtjes naar beneden. Vervolgens moet u in de eerste rij een andere paneel plaatsen. Het is belangrijk om aan de korte zijde de panelen te bevestigen van boven. Als er een rubberen hamer wordt gebruikt. Dan zijn enkele tikken op de voegen genoeg om de klik vinyl panelen aan elkaar te bevestigen. Herhaal dit proces tot dat u de volledige ruimte met PVC laminaat heeft gevuld. Leggen kan eenvoudig zijn!

Het leggen van drop-down PVC kliklaminaat – uitgelegd aan de hand van Gerflor Senso Clic Premium!

Een nog eenvoudigere methode dan die hierboven beschreven is, is PVC kliklaminaat van Gerflor. Zij hebben een drop-down systeem ontwikkeld voor hun vloeren die het leggen van PVC kliklaminaat vloeren nog gemakkelijker maakt! Dit mechanisme hebben zij in hun Gerflor Senso Clic Premium ingebouwd. Het is merkwaardig dat de klikvinyl in beide richtingen beweegt kan worden dankzij de hoge flexibiliteit van het product. Omdat de panelen simpelweg lineair in elkaar klikken, kunnen ze onafhankelijk in andere richtingen bewegen. Een ander voordeel is dat fouten eenvoudig gecorrigeerd kunnen worden door simpelweg de planken weer naar boven te trekken. Hiernaast zijn er geen limitaties als het gaat om installaties in zelfs moeilijke ruimtes.

Gerflor Senso Clic Premium "0664 Harbor Blue" Gerflor Senso Clic Premium "0664 Harbor Blue"

Materialen die worden gebruikt voor drop-down mechanisme

De lijst van materialen die hier worden gebruikt verschillen nauwelijks van het klassieke klik mechanisme. Het wordt geadviseerd om aan het werk te gaan met een mes en een rubberen hamer nabij. Een vouwbare liniaal en een hoek worden overigens ook aangeraden om een nauwkeurig en uniform resultaat te bereiken.

Ondergrond egaliseren werkt altijd in uw voordeel

Het egaliseren van uw vloer om oneffenheden te voorkomen is altijd een goed idee. Terwijl het niet noodzakelijk is voor sommige PVC vloeren, zorgt het wel altijd voor een beter eind resultaat. De vloer moet uiteindelijk perfect in harmonie zijn met elkaar, en dit lukt alleen als de ondergrond vooraf optimaal geprepareerd was voor de installatie van het klik PVC. Hetzelfde geldt voor PVC vloeren met het klassieke klik mechanisme: de panelen moeten minimaal 24 uur voordat u begint met leggen in de ruimte acclimatiseren. Dit is om schade te voorkomen door uitzetting.

Het leggen kan beginnen!

Een zeer handige eigenschap van dit drop-down systeem is dat de planken verticaal gelegd kunnen worden. Dit maakt het leggen eenvoudiger dan ooit! Het maakt niet uit waar u begint met het leggen van de vloeren, de planken worden simpelweg verticaal gestapeld.  Een perfecte connectie ontstaat hierdoor vanzelf. De flexibele planken kunnen eenvoudig gebruikt worden en liggen direct tegen elkaar aan. Als een plank te lang is, dan kan deze getrimd worden tot de correcte lengte door het af te snijden met een snijmes. Een oppervlakkige snede is genoeg om het vloerdeel vervolgens te breken, zonder afgebrokkelde randen. Dit maakt het eenvoudig om de meest lastige hoeken van de kamers te voorzien van een vloer.

Welke vloeren raadt BRICOFLOR aan?

Als u het uzelf eenvoudig wilt maken zonder de hoogste kwaliteit op te offeren, dan is PVC kliklaminaat van Gerflor de keuze die u wilt maken. De simpele drop-down techniek is duidelijk onze favoriet als het gaat om gebruikersgemak. Zelfs amateur vakmannen kunnen de beste resultaten behalen en creëren  een optimale ruimtelijke ervaring. De installatie wordt zelfs nog makkelijker en biedt een langere levensduur. Individuele elementen kunnen eenvoudig verwijderd worden dankzij het tong en groef systeem die direct boven elkaar liggen. Ze zijn verticaal gestapeld en worden bevestigd door met een rubberen hamer lichtjes erop te slaan.

PVC kliklaminaat banner

Als u meer wilt weten over klik mechanismes, gebruik dan onze contact formulier! Dan staan wij bij BRICOFLOR klaar om u te helpen met het vinden van het juiste vinyl.

Wij horen graag van u!