Kelim vloerkleed

Een kelim vloerkleed is perfect als je op zoek bent naar een lees meer

Kelim vloerkleden zijn warm, eigenzinnig en kleurrijk

Een kelim vloerkleed geeft je huis ongetwijfeld ongeëvenaarde warmte en eigenzinnige sfeer. Het woord kelim is van Turkse oorsprong, en de tapijten in deze stijl komen dan ook vaak uit deze regio en andere Oosterse landen. De culturen uit deze landen zie je dan ook echt terug in de stijl van de kelim vloerkleden. Allemaal hebben ze een uniek patroon met vele vormen, vaak geometrisch. Dat maakt zo’n kelim tapijt perfect als je graag Oosterse sferen in huis wilt halen, en daarbij ook een beetje kleur, want kelim vloerkleden zijn vaak gemaakt met de meest prachtige kleuren.

Een kelim vloerkleed is passend voor vele interieuren

Bij een kelim vloerkleed denk je misschien gelijk aan een bohemian, Oosters, gypsy- of Ibiza-stijl interieur. In deze interieurstijlen past een kelim vloerkleed natuurlijk ook uitstekend, vooral als je op een relatief gemakkelijke manier deze stijl wilt bereiken. Je voegt simpelweg een groot kelim kleed toe aan de ruimte, en je hebt gelijk een prachtige eyecatcher in je interieur om een prachtige Oosterse of bohemian stijl te bereiken. Een kelim vloerkleed is ook ideaal als je graag wat kleur wilt toevoegen aan je huis, want kelim vloerkleden zijn vaak gemaakt met prachtige, warme kleuren.

Heb je een modern interieur dat je graag wilt opleuken? Dan kan dat ook uitstekend met een kelim vloerkleed. Zo voeg je gelijk een mooi vleugje kleur en een prachtige unieke touch toe aan je interieur. Maar, je hebt kelim vloerkleden ook met neutralere kleuren, zoals beige, bruin en donkerrood. De mooie patronen worden natuurlijk dan wel nog gebruikt! Als je dus liever geen felle kleuren gebruikt, dan hoeft dat niet te betekenen dat een kelim kleed geen optie is. In ons assortiment vind je ook meer dan genoeg kelim vloerkleden met neutrale kleurtinten!

Kelim vloerkleden met een eigen verhaal

Oorspronkelijk werden kelim vloerkleden altijd met de hand plat geweven, zonder pool en met ingewikkelde, vaak geometrische patronen. Dat werd gedaan door echte vakmensen in Oosterse landen als Turkije, Iran en Koerdistan, die dag in dag uit werkten aan de meest unieke kelim tapijten met allemaal een ander patroon. Een origineel Perzisch kelim kleed droeg voorheen de naam van de plaats waar het kleed gemaakt werd. Je kon dan ook vaak aan de patronen aflezen wat de herkomst was van een origineel kelim tapijt.

Tegenwoordig is dit verschil in patronen en daarmee de herkomst van een kelim kleed niet meer zo gemakkelijk te zien, omdat dorpen waar de kleden werden gemaakt ook andere kleuren en technieken gingen gebruiken. Wel zijn de kelim vloerkleden van tegenwoordig nog steeds net zo uniek in hun patronen en kleuren, waardoor je met zo’n vloerkleed een echt bijzonder item in huis haalt.

Een kelim vloerkleed: toegankelijk voor iedereen

Vroeger werd echter een handgeknoopte techniek gebruikt om kelim vloerkleden te maken. Tegenwoordig zijn er haast geen originele kelim kleden meer te vinden, omdat deze vaak liggen opgeslagen in musea en veel te duur zijn voor de meeste mensen, en omdat er haast niet meer op deze manier wordt geweven. De manier van weven voor een kelim vloerkleed is namelijk ontzettend arbeidsintensief, waardoor er maar 1,5 uur per dag aan een kleed gewerkt kan worden. Door de arbeidsintensiviteit is een origineel kelim vloerkleed dus vreselijk duur. Maar gelukkig worden kelim vloerkleden tegenwoordig ook in de fabriek geweven, wat deze prachtige stijl van vloerkleden nog steeds toegankelijk maakt voor iedereen! Het voegt nog steeds dezelfde prachtige kleuren en sfeer toe, maar dan wel tegen een vriendelijke prijs.

Materialen van een kelim kleed

Het leuke van een origineel kelim kleed is dat er geen voorkant en geen achterkant was. Je kon zo’n kleed dus aan beiden kanten gebruiken! Tegenwoordig ligt het een beetje aan de fabrikant of dat mogelijk is. Oorspronkelijk werden deze kleden gemaakt van wol van schapen, kamelen en geiten. Daardoor was zo’n kelim kleed heerlijk zacht, waarom veel mensen er ook hun gebed op deden. De kleuren van een kelim kleed waren van natuurlijke oorsprong, maar tegenwoordig is dat waarschijnlijk niet bij ieder kelim kleed zo. De scheringdraden in originele kleden waren van katoen. In de kelim vloerkleden van tegenwoordig die in fabrieken worden gemaakt, wordt er ook meestal gebruik gemaakt van wol en katoen.

Haal Oosterse sferen in huis met een kelim

Ben jij gefascineerd door Oosterse meubelstukken en accesoires voor in huis? Dan is een kelim vloerkleed echt wat voor jou. Met een kelim vloerkleed haal je zonder moeite Oosterse en Perzische sferen in huis met een prachtig pronkstuk vol met kleuren en geometrische patronen waar je niet snel op uitgekeken raakt. Het voegt gelijk een vleugje Turkse of Perzische mysterieusheid toe aan je interieur met het gedetailleerde ontwerp, waardoor het allemaal nét even wat warmer wordt in een ruimte. Het is net alsof je je echt in het buitenland waant met een groot kelim tapijt!

Koop een kelim vloerkleed bij Bricoflor

Bij Bricoflor hebben wij een ruim assortiment aan prachtige vloerkleden in kelim stijl. Met de interessante geometrische patronen die deze vloerkleden kenmerken voeg je gegarandeerd een uniek en opvallend item toe aan je huis, of dat nu is voor in de woonkamer, slaapkamer of de kantoorruimte. Een kelim vloerkleed is geschikt voor verschillende soorten stijlen interieur, of dat nu modern of meer bohemian is. Met een tapijt in kelim stijl haal je ongetwijfeld warme Oosterse sferen en een vleugje kleur in huis!

Plus icon lees meer